Studii clinice pentru vaccinarea anti-Covid a copiilor și femeilor însărcinate

0

Vaccinurile anti-Covid-19 s-au dovedit eficiente în studiile clinice și în administrarea către populație, însă se știu destul de puține despre modul în care funcționează la copii și femei însărcinate.

Compania farmaceutică Pfizer a început să își testeze vaccinurile și pe copii cu vârste între șase luni și 11 ani, după ce Moderna a început un studiu clinic similar, potrivit Fierce Pharma.

Pfizer și BioNTech derulează un studiu de stabilire a dozei la trei grupe de vârstă – 5 – 11 ani, 2 – 5 ani și 6 luni – 2 ani. Companiile ar putea să studieze și vaccinarea la copii sub 6 luni o dată ce se stabilește un profil de siguranță. Moderna, pe de altă parte, a început un studiu de fază 2/3 la copii sub 12 ani în martie. Acesta va începe la copii mai mari și, când investigatorii hotărăsc că doza este sigură, studiul va include și categorii de vârstă mai mici, potrivit Forbes.

Și Johnson & Johnson a afirmat că are în plan diverse studii clinice la copii și femei însărcinate. Vaccinarea copiilor este văzută ca un pas cheie în a atinge imunitatea de grup, menționează specialiștii, printre care și Anthony Fauci, expertul imunolog al administrației Biden.

Vaccinul Pfizer este autorizat pentru a fi folosit la persoane cu vârsta de peste 16 ani, în timp ce pentru Moderna și Johnson & Johnson candidații la vaccinare trebuie să aibă peste 18 ani.

Și compania AstraZeneca a anunțat că va derula studii clinice în Marea Britanie, la copii cu vârste între șase și 17 ani, iar primii 300 de voluntari trebuiau să fie deja vaccinați în martie, potrivit BBC. În prezent, vaccinul este autorizat pentru a fi administrat la persoane peste 18 ani.

Între timp, un nou studiu în publicația American Journal of Obstetrics and Gynecology a afirmat că vaccinurile cu tehnologia ARN mesager ale Pfizer și Moderna sunt eficiente la femei însărcinate și care alăptează. Femeile însărcinate care au fost vaccinate au anticorpi mai mulți decât cele care au trecut printr-o infecție cu SARS-CoV-2 și s-au vindecat, potrivit cercetătorilor. În plus, au transmis anticorpii și nou-născuților. Femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice, de aceea informațiile în acest sens sunt încă puține deocamdată.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.