Antiinflamator oral previne complicațiile și spitalizarea la pacienții cu Covid-19 incipient

0

Medicamentul antiinflamator cu administrare orală, Colchicină, poate preveni complicațiile și spitalizarea la pacienții cu Covid-19 recent diagnosticați, ne-spitalizați, consideră specialiștii care derulează studiul ColCORONA, potrivit medscape.com.

După o lună de tratament, s-a observat o reducere cu 21% a riscului de deces sau spitalizare comparativ cu placebo la cei aproape 4500 de pacienți înregistrați la nivel global în studiul de fază 3. Colchicina a redus cu 25% spitalizarea,  cu 50% nevoia de ventilație mecanică și cu 44%, decesele, potrivit studiului.

”Considerăm că aceasta este o descoperire medicală importantă. Momentan, nu există o terapie aprobată pentru a preveni complicațiile Covid-19 la pacienții ne-spitalizați, pentru a-i împiedica să ajungă la spital”, a explicat conducătorul studiului, dr. Jean-Claude Tardif, de la Institutul pentru Sănătatea Inimii, Montreal, Quebec. Acesta a adăugat că mai multe țări au fost foarte prompte în a analiza datele disponibile privind colchicina și că Grecia a aprobat deja acest tratament.

Datele oferite de comunicatul de presă care anunță rezultatele studiului sunt dificil de interpretat, dar intervențiile cu anti-inflamatoare într-un stadiu precoce al bolii dau rezultate bune în Covid-19, a afirmat dr. Paul Ridker care a condus studiul CANTOS, asupra anti-inflamatorului canakinumab, fiind, de asemenea, conducătorul studiului clinic ACTIV-4B care investighează utilizarea anticoagulantelor și antitromboticelor la pacienții ne-spitalizați cu Covid-19.

”Colchicine este un medicament ieftin și bine tolerat, iar beneficiile raportate până acum sunt substanțiale. Așteptăm să vedem informațiile complete cât mai curând posibil”, a spus dr. Ridker.

Colchicina aparține grupului de medicamente antigutoase și care nu modifică metabolismul acidului uric. Colchicina are acţiune antiinflamatorie specifică în criza acută de gută. De asemenea, se administrează în profilaxia crizelor acute de gută la pacienţii cu gută cronică, atunci când se începe un tratament hipouricemiant.  Prețul pentru 40 comprimate a câte 1 mg este 9.24 lei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.