Studiu: Cardiopatia atrială, asociată riscului de apariție a demenței

0

Cardiopatia atrială, caracterizată prin mărimea anormală și funcționarea deficiatră a atriumului stâng, a fost asociată cu un risc crescut de infarct și fibrilație atrială, amândouă afecțiunile fiind cunoscute ca indicatori pentru un risc crescut de demență; astfel, medicii au considerat important să studieze în ce măsură cardiopatia atrială este asociată demenței. Dacă există o asociere, este important de aflat dacă legătura este independentă de prezența fibrilației atriale și infarct, iar rezultatele par să arate că este.

Studiul condus de dr. Michelle C. Johansen, Departementul de Neurologie, Școala de Medicină John Hopkins University, Baltimore, Maryland a analizat peste 5.000 de vârstnici dintre care mai mult de o treime (34%) aveau cardiopatie atrială (vârsta medie – 75 de ani, 59% – femei), iar 763 de participanți dezvoltaseră deja demență.

Cercetătorii au descoperit că demența era într-o proporție ridicată asociată cardiopatiei atriale, totuși au menționat că acesta este un studiu observațional și nu indică, totuși, o relație de cauzalitate.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a demonstra că demența este cauzată de cardiopatia atrială, a afirmat dr. Clifford Kavinsky, șeful Comprehensive Stroke and Cardiology Clinic la Rush University Medical Center, Chicago, Illinois, potrivit medscape.com. Acesta a afirmat că rezultatele studiului sunt interesante pentru că încearcă să înțeleagă în sens general cum disfuncțiile cardiace pot duce la apariția demenței. Totuși, nu este clar ce anume mediază această legătură, cine are un risc crescut și cum acest risc poate fi diminuat.

Studiul ajută la identificarea faptului că până și disfuncționalitatea la nivelul camerelor superioare ale inimii contribuie la evoluția spre demență, având în vedere că se știa, în general, că prevenirea bolilor de inimă este importantă pentru evitarea deteriorării cognitive. De asemenea, cercetarea amplifică ideea că prevenția trebuie extinsă asupra bolilor de inimă în general, considerând că disfuncția atrială este mediată de hipertensiune și boala coronariană.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.