Studiu: Nivele reduse de vitamina D, indicator al mortalității, indiferent de cauză

0

Nivele reduse de hidroxivitanima D 25 (Calcifediol) reprezintă un indicator al mortalității, indiferent de cauză, a arătat un studiu asupra bărbaților de vârstă mijlocie și înaintați în vârstă, ale cărui rezultate au fost prezentate la Congresul European de Endocrinologie de anul acesta, potrivit medscape.com.

Bărbații cu nivelurile cele mai reduse de vitamina D (25(OH)D) au un risc de deces, indifferent de cauză, cu 91% mai mare comparativ cu cei la care nivelul de 25(OH)D liberă este ridicat, a explicat autorul principal, dr. Leen Antonio, University Hospitals, Leuven, Belgium.

”Atât nivelul total, cât și cel liber de 25(OH)D reprezintă un indicator predictiv de mortalitate, însă 25(OH)D liber este o indicație mai puternică”, a precizat dr. Antonio.

Alimentația și lumina soarelui asigură 25(OH)D care este metabolizată în 1.25(OH)2D, forma cea mai activă din punct de vedere biologic care are efectele vizibile asupra organismului uman. Deficiența de vitamina D este frecventă în Europa, în special la persoanele în vârstă și a fost asociată unui risc ridicat de a dezvolta afecțiuni specific vârstei înaintate, cum ar fi boli cardiovasculare, cancer și osteoporoză.

Studiul a utilizat date din perioada 2003-2005 din European Male Ageing Study care a inclus bărbați cu vârsta între 40 și 79 de ani. Printre punctele forte ale studiului se numără marja extinsă de vârstă, numărul mare de participanți și follow-up-ul de 12 ani. Nivelele totale și libere de vitamina D metabolizată au fost măsurate și comparate cu starea prezentă de sănătate a bărbaților. Anumite ajustări au fost făcute pentru factori precum vârsta, indexul masei corporale, obiceiul de a fuma și auto-evaluarea stării de sănătate.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.