Studiu: reducerea riscurilor cardiorenale la adulți cu diabet zaharat de tip 2, boală cardiovasculară și boală renală cronică fără proteinurie

0

Compania farmaceutică Boehringer Ingelheim  a anunţat rezultatele unei noi analize post-hoc a datelor din studiul clinic EMPA-REG OUTCOME®. Aceste rezultate au evidențiat efectul consecvent al empagliflozin în reducerea riscului cardiovascular și renal în sub-grupul adulților cu diabet zaharat de tip 2 și boală cardiovasculară care au și o formă de boală renală cronică fără proteinurie evidentă (nivel mărit de proteine în urină), comparativ cu restul  populatiei din studiu. Rezultatele au fost prezentate într-o prelegere ținută în cadrul celei de-a 79-a ediții a Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane de Diabet (ADA)® ce a avut loc pe 10 iunie în San Francisco, California, SUA.

“Rezultatele confirmă nevoia de studii suplimentare care să răspundă nevoilor medicale ale pacienților cu diferite forme de boală renală cronică. În acest scop, am inițiat un amplu studiu clinic, EMPA-KIDNEY, pentru a investiga efectele empagliflozin asupra mortalitatii de cauză cardiovasculară și progresiei bolii renale cronice la o populație largă de adulți care prezintă această boală”, a explicat dr. Waheed Jamal, vicepreședintele grupului și directorul diviziei de medicină cardiometabolică a Boehringer Ingelheim.

Rezultatele examinate au inclus decesul de cauză cardiovasculară, spitalizarea pentru insuficiență cardiacă, apariția sau agravarea bolii renale, dar și obiectivul compozit alcătuit din decesul de cauză cardiovasculară și spitalizarea pentru insuficiență cardiacă, plus alte rezultate relevante de siguranță.

Mai mult, rezultatele unei analize post-hoc separate, prezentate recent la Congresul mondial de nefrologie ISN 2019, au indicat faptul că efectul empagliflozin asupra rezultatelor cardiorenale a fost consecvent între persoanele cu boală renală cronică proteinurică înrolate în studiul EMPA-REG OUTCOME și restul populatiei din studiul clinic EMPA-REG OUTCOME®. Luate împreună, aceste analize post-hoc sugerează că efectul cardiorenal al empagliflozin este consecvent indiferent de prezența sau nu a bolii renale cu proteinurie. Studiul global EMPA-KIDNEY va include aproximativ 5.000 de adulți cu boală renală cronică, cu și fără diabet, de asemenea cu și fără proteinurie.

La nivel global, peste 500 de milioane de persoane suferă de boală renală cronică, dintre care 40% suferă și de diabet. Majoritatea pacienților cu boală renală cronică nu au proteinurie evidentă, ci valori normale sau moderat crescute de proteine în urină. Boala renală fără proteinurie evidentă devine din ce în ce mai răspândită, însă este foarte puțin studiată clinic, deși prezintă riscuri crescute de complicații.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.