Studiu: Românii își îngrijesc sănătatea psihică citind

0

Majoritatea românilor (90%) consideră că sănătatea mentală este la fel de importantă ca și cea fizică, potrivit unui unui studiu derulat de MedLife România pe platforma online ivox.ro. Cei mai mulți (39%) spun că cititul cărților este principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică, la mică distanță (36%) urmând practicarea sportului și odihna prin somn (15%). Vizionarea filmelor și serialelor a fost menționată ca una dintre modalitățile de îngrijire a sănătății mentale de doar 1% dintre respondenți.

Românii citesc moderat – un român din trei citește cel mult o carte pe lună, în vreme ce doar 18% citesc mai mult, deși majoritatea consideră că lectura le dezvoltă memoria și imaginația (65%), îi ajută să-și mențină mintea în formă (60%), să se relaxeze (68%) sau să evadeze din cotidian (52%).

Biblioteci în spitale                

MedLife a lansat un program pilot prin care va amenaja biblioteci la intrarea în cabinetele medicale cu scopul de a atrage atenția asupra importanței cititului pentru echilibrul mental. Programul a fost inițiat în Spitalul MedLife Titan, iar în curand va fi extins și în hyperclinica cu cel mai mare trafic zilnic de pacienți din București, MedLife Grivița.

„Sănătatea fizică și cea psihică sunt un tot unitar și trebuie să funcționeze bine împreună, iar dacă de cea fizică ne ocupam deja, credem că a venit momentul să le spunem pacienților noștri să fie un pic mai atenți și la sănătatea lor psihică. Și pentru că bibliotecile rămân goale tot mai des, în timp ce clinicile noastre sunt vizitate frecvent de cei care au grijă de sănătatea lor am decis să dotăm sălile de intrare în cabinetele medicale cu biblioteci, pentru a le aduce aminte pacienților noștri cât este de importantă lectura pentru binele lor”, a explicat Sorina Diaconu, Marketing Director Grup MedLife.

Șapte din zece români uită de griji când citesc o carte de plăcere, iar 56% dintre respondenți simt că gândesc mai limpede, a mai arătat studiul MedLife. Momentele zilei pe care românii le dedică cititului sunt variate: majoritatea (27%) citesc în weekenduri și 18% seara, în timp ce doar 18% citesc în vacanțe și chiar mai puțini, în jur de 8%, pe drum spre birou, conform aceluiași studiu. În plus, românii preferă cărțile tipărite în locul celor electronice, citite pe dispozitive digitale de tip e-reader sau pe telefon (65% vs. 27%).

Deși sunt conștienți de beneficiile cititului și consideră că lectura le menține mintea în formă, trei din zece români nu mai știu când au intrat ultima dată într-o bibliotecă, în timp ce doi din zece români au vizitat o bibliotecă acum mai bine de zece ani.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.