Terapia cu celule stem a dus la eliminarea medicației pentru un copil român cu autism

0

La 7 luni de la terapia cu celule stem, un copil român de șase ani cu autism se bucură de eliminarea completă a medicației, anunță rețeaua de sănătate Regina Maria. Terapia a fost realizată cu celulele recoltate din cordonul ombilical al fratelui său, iar procedura a avut loc în SUA, la prestigioasa Duke University Medical Center. Această terapie a fost posibilă datorită alegerii părinților de a stoca celule stem la nașterea  celui de-al doilea copil. Tratamentul a constat într-o procedură similară unei transfuzii de sânge și a durat aproximativ o oră, însă a fost precedat de o evaluare complexă a pacientului și a probei de celule stem utilizate. În prezent, pacientul se simte bine, face progrese considerabile pe zi ce trece, iar relaționarea cu cei din jur devine din ce în ce mai bună.

’’Suntem extrem de încântați de evoluția pacientului, rezultatele pe care le are până în acest moment sunt încurajatoare și pentru viitor. Regina Maria – Banca Centrală de Celule a fost alături de părinții copilului încă de la început, de la demararea procedurii de aprobare a terapiei, cât și ulterior privind monitorizarea evoluției pe termen lung. Ne bucurăm să putem fi parte dintr-un domeniu în care progresele medicinei regenerative ajută la îmbunătățirea calității vieții copiilor diagnosticați cu autism”, a spus dr. Tudor Panu, directorul băncii centrale de celule stem Regina Maria.

Pacientul este în continuare sub supraveghere medicală si continuă terapia de recuperare, astfel încât procesul să aibă un succes durabil. Lunar este evaluat de un specialist, iar medicația i-a fost redusă cu 50% în primele trei luni, iar la șase luni de la terapie, datorită rezultatelor obținute, medicația a fost eliminată complet.

’’La începutul terapiei, în urmă cu trei ani, pacientul prezenta întârzieri în limbaj, comportamente neadecvate pentru vârsta lui precum țipatul, lovitul, datul cu pumnul în masă, dezvoltarea cognitivă era întârziată. Deși, pacientul a făcut progrese de-a lungul terapiei, la doar trei luni de la terapia cu celule stem s-au văzut rezultate semnificative, menține contactul vizual, se conectează cu ceilalți și își face prieteni. Sunt sigură că va evolua si mai mult, observând ce s-a întâmplat doar în ultimele luni de la terapie’’, a declarat Antonia Domokos, Psiholog.

Mai multe detalii despre parcursul băiatului de șase ani, de la diagnostic la tratament și apoi la câteva luni după intervenție, aici: https://www.youtube.com/watch?v=aQ2rBgZH55g&feature=youtu.be

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.