Terapie țintită pentru cancerul pulmonar fără celule mici ALK-pozitiv

0

Pacienții din România care suferă de o formă mai rar întâlnită de cancer – cancerul pulmonar fără celule mici (CPNMC) ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic), au acum acces la o terapie țintită produsă de compania Roche, potrivit unui comunicat de presă. Medicamentul este disponibil pentru pacienți începând cu luna iunie și este compensat integral prin intermediul Programului Național de Oncologie.

Aproximativ 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt de tipul cancer pulmonar fără celule mici, iar dintre acestea circa 5% sunt din categoria ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic). Acest tip de cancer este cauzat de o fuziune a unei gene sau o rearanjare a acesteia, care provoacă supraexprimarea proteinei ALK, ceea ce accelerează creşterea celulelor tumorale. Pacienţii afectaţi de acest tip de cancer pulmonar sunt mai degrabă atipici pentru categoriile de risc ale cancerului pulmonar. Aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această formă au vârsta sub 50 de ani în timp ce 70% dintre aceștia nu sunt fumători.

„Cancerul bronhopulmonar reprezintă o importantă problemă de sănătate publică în toată lumea, deoarece frecvent este diagnosticat în stadii avansate, mai ales în țara noastră ca urmare a lipsei screeningului pentru această afecțiune. Fumatul este unul din factorii ce determină apariția acestei boli dar a fost raportată o creștere a incidenței cancerului pulmonar non microcelular, în special adenocarcinom, la nefumători sau la fumătorii ocazionali. Acest nou tratament, destinat pacienților cu neoplasm pulmonar non-microcelular ce prezintă fuziunea genei ALK, oferă acestora o supraviețuire mai îndelungată fără semne de boală și reduce riscul apariției metastazelor cerebrale”, a explicat Polixenia Iorga, medic primar Oncologie Medicală, Spitalul Universitar de Urgență București.

Terapia este aprobată în 88 de țări, ca tratament de primă linie, cu administrare orală, pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici cu fuziunea genei ALK pozitivă, în stadiu avansat, inclusiv în Statele Unite, Europa, Japonia și China. În România, se estimează  că aproximativ 136 de pacienți suferă de această formă de cancer pulmonar.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.