Ultimele inovații privind tratamentele pentru melanomul metastatic, informații despre terapii țintite și terapii imunitare au fost prezentate de către specialiști în oncologie, în cadrul primei Conferințe a Pacienților cu Melanom din România, desfășurată recent la București. Intitulată ”Inovație, informație și acces pentru pacienții români cu melanom”, conferința marchează începutul unei serii de evenimente educative pentru pacienți, dar și începutul unei colaborări cu cei implicați în decizia medicală, socială și politică care privește pacienții diagnosticați cu melanom.
Evenimentul a găzduit specialiști cunoscuți în domeniul medical și în cercetare precum Ana Maria Forsea, Alexandru Blidaru, Adrian Udrea, Daniel Boda, Florin Băcanu, Irina Mărgăritescu Marius Geantă, Monica Neagu și Robert Ancuceanu, care au susţinut prezentări în cadrul sesiunilor de preventie si diagnostic, inovatie si acces. La sesiunea de acces la tratamente au contribuit si dr. Daniela Coza (Registrul de Cancer Nord-Vest), dr. Ioana Cosa (consultant în proiecte de sănătate) și dr. Oana Costan (Direcția Programe Curative, CNAS).
Dr. Teofila Seremet-Caplanusi, medic la Spitalul Universitar din Bruxelles, a prezentat terapiile țintite și imunologice aprobate recent la nivel european și terapiile aflate în prezent în fază de dezvoltare în cadrul unor universități și instituții publice din Europa. În ultimii ani, pe fondul dezvoltării biologiei moleculare și geneticii, tratamentele melanomului au cunoscut o dezvoltare fără precedent. Cu toate acestea, în România, o singură terapie inovatoare este inclusă pe lista de tratamente compensate. În aceste condiții, opțiunile terapeutice se epuizează rapid, lăsând pacientul fără alternative în fața bolii. Mai mult decât atât, pentru pacienții fără mutația genei Braf, în România nu există nici un tratament eficace.
‘’Într-o boală ca melanomul în care opțiunile standard se epuizează rapid, iar chimioterapia și radioterapia sunt de prea puțin folos în stadiile avansate, pacienții sunt nevoiti să cunoască cât mai multe date despre studiile clinice, tratamentele experimentale și programele de acces disponibile în Europa și în țară. Creșterea numărului de studii clinice de calitate, ca și cea a programelor de acces de la noi din țară este unul dintre cele mai importante deziderate ale Asociației Melanom România”, aspus Violeta Astratinei, Președinte și Fondator al Asociației Melanom România.
Sesiunea de advocacy a inclus proiecte ale organizațiilor și grupurilor de voluntari din Romania si Europa, susținute de Violeta Astratinei pentru Melanom România și Melanoma Patient Network Europe, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu pentru Dăruiește Viață, Alina Vasea pentru Dăruiește aripi și Vlad Voiculescu pentru MagiCamp și Rețeaua Citostaticelor.