Test ce depistează peste 300 de mutaţii ale tumorilor canceroase, disponibil pentru pacienții din România

0

Pacienții cu cancer din România au acum la dispoziție un test complex care depistează 324 de mutații ale tumorilor solide, bazat pe tehnologia de secvenţiere genetică de nouă generaţie (Next Generation Sequencing), lansat de Roche România. După ce tipurile de mutații sunt identificate prin testul FoundationOne CDx, acestea sunt comparate cu cea mai mare bază genomică de date din lume. După efectuarea testului, medicii şi pacienţii primesc o listă cu medicamentele la care pacientul ar răspunde cel mai bine, potrivite pentru profilul individualizat al tumorii – atât medicamente aflate deja pe piaţă, cât şi medicamente aflate în studii clinice. Acest test poate fi folosit în toate tipurile de cancer, cu tumori solide.

Medicul poate alege astfel cele mai potrivite opţiuni terapeutice, adaptate profilului genomic al tumorii pacientului: terapii ţintite, sau imunoterapii oncologice, disponibile pe piaţă ori în stadiul de dezvoltare clinică. Un singur test FoundationOne CDx poate măsura simultan mai mulţi biomarkeri importanţi din punct de vedere medical, ceea ce reduce timpul de aşteptare al pacientului până la începerea tratamentului, având în vedere că, în prezent, pacienții trebuie să aștepte rezultatele unor teste succesive pentru a primi un diagnostic corect. În plus, tratamentul potrivit, primit la timp, reduce costurile directe ale sistemului de sănătate, evitând cheltuieli cu tratamente ineficiente.

„Viitorul în oncologie aparţine personalizării şi individualizării cât mai detaliate a tratamentului pentru fiecare pacient în parte. Alegerea celor mai bune opţiuni terapeutice nu se poate face fără teste de diagnostic. Testarea mai multor biomarkeri prin intermediul unui singur test, precum FoundationOne CDx, oferă pacienţilor cea mai bună şansă de a identifica tratamentul personalizat de care ar putea beneficia, în special pentru situaţiile în care nu există alte standarde de tratament”, a explicat Dr. Mircea Gongu, Coordonator Departament Oncologie Ponderas Academic Hospital.

Testele sunt lucrate într-un laborator de ultimă generaţie din Penzberg, Germania, sub coordonarea unei echipe de peste 20 de cercetători în domeniul genomic. Rezultatele testului sunt disponibile în aproximativ două săptămâni și jumătate.

În România, acest test nu este decontat pentru pacienţi. Costul unui test FoundationOne CDx este de 2.000 euro (+ TVA) şi poate fi efectuat doar pe baza unei recomandări din partea medicului oncolog. Până în prezent, peste 50 de pacienţi români au beneficiat de tratamentul personalizat potrivit tipului de cancer de care suferă, datorită rezultatelor FoundationOne CDx.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.