Test de sânge pentru 50 de tipuri de cancer

0

Un test de sânge care ar putea detecta până la 50 de tipuri diferite de cancer dintr-o singură probă va fi comercializat în Statele Unite, potrivit medscape.com.

“Testul de sânge se va face doar cu trimitere de la medic și va fi inițial disponibil prin sisteme medicale partenere, cum este Providence, care se concentrează pe inovație și prin cabinete medicale”, a afirmat Leigh Strope, director de comunicare pentru compania care produce testul, Grail. Produsul este recomandat pentru a fi folosit de către adulți cu un risc mare de a dezvolta cancer, cum ar fi persoanele de peste 50 de ani, potrivit informațiilor de pe site-ul Grail. Testul poate detecta semnalele cancerului și poate identifica locul din corpul uman de unde provin acestea; totuși, nu identifică toate tipurile de cancer și ar trebui utilizat împreună cu testele de screening obișnuite recomandate de medic. De asemenea, rezultatele testului trebuie interpretate de un specialist, iar uneori apar rezultate fals-pozitive și fals-negative, a menționat compania. Până în prezent, testul nu a fost aprobat de US Food and Drug Administration, autoritatea americană pentru siguranța medicamentelor.

”Sunt îngrijorat că multe dintre rezultate vor fi fals-pozitive ceea ce va determina realizarea unor investigații inutile, precum și anxietate la nivelul pacienților”, a afirmat dr. William Grady, membru al Diviziei de Cercetare Clinică și Științe de Sănătate Publică la Centrul de Cercetare în Cancer Fred Hutchinson, Seattle, Washington, contactat de Medscape. ”Testul este valabil pentru o gamă extinsă de cancere, dar unul dintre motivele pentru care nu facem screening pentru cancere rare la populația generală este că numărul de rezultate fals-pozitive este atât de ridicat. Sper că testul va fi folosit pe pacienți care sunt deja parte a unei proceduri de screening și că rezultatele vor fi astfel comparate cu cele ale testelor de rutină pentru a obține o imagine asupra acurateții produsului”, a spus dr. Grady.

Testul se află deja în uzul clinic în Marea Britanie, dar în cadrul unui studiu clinic pilot. Primele informații științifice despre acest test au fost publicate în martie 2020 în Annals of Oncology și proveneau dintr-un studiu care a implicat aproape 6700 de participanți, aproape 2500 cu cancer (peste 50 de tipuri, în diferite stadii) și peste 4200 fără cancer.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.