Test pentru identificarea precoce a virusului hepatitei C

0

Compania farmaceutică Roche lansează pe piaţa din România un test inovator pentru diagnosticarea mai rapidă a infecţiei cu virusul Hepatitei C. Testul Elecsys HCV Duo este un test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultană și independentă a statusului antigenului și anticorpilor virusului hepatitei C (HCV) dintr-un singur eșantion de plasmă sau ser uman. Astfel, testul poate fi folosit pentru a detecta stadiul incipient al infecției, precum și atunci când pacientul se recuperează de pe urma virusului sau prezintă semnele unei infecții cronice care poate duce la alte boli, cum ar fi cancerul de ficat.

Prin utilizarea dublei detecții a antigenului de bază al HCV și a anticorpilor împotriva HCV, testul permite diagnosticarea mult mai precoce a infecției active cu virusul hepatitei C, prin comparație cu testele care detectează doar anticorpi, deoarece antigenul de bază apare la începutul infecției și este un marker al replicării virale în curs. Acest lucru poate duce la o intervenție timpurie pentru pacienți, la reducerea numărului de vizite la clinică necesare prelevării de probe pentru analize suplimentare și poate ușura o parte din povara testării asupra sistemelui de sănătate.

Hepatita C este o boală inflamatorie a ficatului cauzată de infecția cu virusul hepatitei C (HCV). Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1,5 milioane de persoane au fost nou infectate cu HCV, în 2019. Aproximativ 58 de milioane de oameni sunt purtători cronici ai virusului hepatitei C, iar cei mai mulți nu știu că sunt infectați. Boala poate duce în cele din urmă la ciroză, insuficiență hepatică și carcinom hepatocelular, care împreună sunt responsabile pentru sute de mii de decese în fiecare an.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.