Testare gratuită pentru hepatita C în două puncte-cheie ale capitalei

0

Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația SOS Drepturile Pacienților au demarat o nouă campanie de testare gratuită pentru depistarea Hepatitei C: în zilele de 16 și 17 octombrie 2017 se realizează testări gratuite în București, la Piața Unirii și în Piața Bucur-Obor, între orele 09:00 și 17:00.

Proiectul ”HEPATITA C. TESTEAZĂ-TE ACUM! TESTEAZĂ-TE AICI!” se realizează în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, cu susținerea Ministerului Sănătății și se adresează populației adulte, având drept scop facilitarea accesului la depistarea și diagnosticarea precoce a bolii.

Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din salivă, non-invazive, rezultatul fiind disponibil în 20 minute.

Infecția cronică cu virusul hepatitei C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, estimându-se că în prezent peste 70 milioane de persoane suferă de această afecțiune. În marea majoritate a cazurilor, infecția cu VHC evoluează spre ciroză și cancer hepatic. În România, prevalența infecției cu VHC este de cca. 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Deși infecția cu VHC poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu știu că suferă de această afecțiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC știu că au aceasta afecțiune și doar 10% din cei diagnosticați sunt sub tratament.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.