După câteva luni de pandemie, timp în care am trecut prin toate fazele și stările posibile, de la îngrijorare, teamă, panică paralizantă și oroare, până la teorii ale conspirațiilor și negare, trăiri potențate inclusiv în notă electorală, încet-încet planeta se mobilizează și apar soluții, se conturează tratamentele care funcționează, se gândesc și prefigurează protocoale și, ne dorim, un final al crizei. Ieșim încet – încet din zona de panică și, pe fondul timpului câștigat prin izolare și distanțare socială, întrezărim soluții.
Până la vaccin și tratamentul cel mai bun o soluție care se profilează pentru stăpânirea pandemiei este legată de testarea rapidă. Ba chiar această soluție devine o cursă. Dacă la început testele rapide se concentraseră pe detectarea anticorpilor, cu marje de eroare inacceptabile, cu rezultate și fals pozitive și fals negative, producătorii s-au concentrat pe detectarea antigenului, reușind să pună la punct o serie de teste rapide, sigure și suficient de precise.
Testele antigen SARS-CoV-2 sunt disponibile la nivel mondial de aproximativ o lună, și abia au intrat la noi.
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat două teste antigen care afișează rezultatul în numai 15-30 de minute, similar unui test de sarcină. În primă instanță vor fi disponibile în împachetări mari, pentru instituții, dar într-un pas următor vor fi disponibile și în farmacii, spun importatorii. Germania a comandat deja 20 de milioane de teste, iar Franța și Elveția și‑au anunțat intenția de a le achiziționa.
Testul de antigen permite identificarea precoce a virusului SARS-CoV-2 în corpul uman. Indiferent de prezența sau nu a simptomelor, faptul că ai virusul înseamnă că ești contagios.
“Testele rapide pentru determinarea de antigen Covid-19 sunt ușor de utilizat, atât în unități medicale, cât și acasă. Sunt de o mare sensibilitate, > 95%, sunt foarte rapide și nu necesită personal ultracalificat ca în cazul testelor PCR. Aceste teste detectează momentul când virusul se replică activ, identificând persoanele care sunt în faza acută sau timpurie a infecției cu Covid-19”, ne explică Ioana Piscureanu, manager general Open Mind Laboratory, una dintre companiile care vor comercializa un asemenea test la noi.
O comparație între testul PCR – gold standard-ul actual – și testele antigen SARS-CoV-2 arată că primele sunt mai precise, fiind afectate numai de eroarea umană – pentru că vorbim de o probă care trebuie pregătită, însă testele antigen au o sensibilitate de peste 95%, sunt ieftine și rapide.
“Noua tehnologie de determinare rapidă a Antigenului Covid-19 care a apărut pe piață este mult mai simplă și mai rapidă decât testele recomandate de amplificare a acidului nucleic, PCR. Această metodă se bazează pe detecția directă a proteinelor virale SARS-CoV-2 din exudat nazal sau faringean, având la bază tehnologia de imunotestare prin flux lateral, care permite obținerea unui rezultat în maxim 15 minute. Deși această detecție de antigen este mai puțin sensibilă decât testul PCR, conferă posibilitatea detecției rapide, ieftine și timpurii a celor mai multe cazuri infectate cu Covid-19”, explică Ioana Piscureanu.
Prof. Traian Mihăescu, medic pneumolog, spune că noile concepte și dezvoltări vor deplasa testarea pentru Covid-19 “din spitale, înapoi în comunitate”. “Mai multe teste înseamnă mai bine, pentru că vor însemna diferențe dramatice în rata de răspândire a infecției cu SARS-CoV-2 și vor permite o Românie sănătoasă. Cursa pentru testare impune concepte noi, ca de exemplu aducerea testării în locații noi, netradiționale – mediul de afaceri, școli, comunități închise”, explică specialistul.
Mai multe laboratoare academice și companii lucrează la asemenea teste, având produsele în diverse faze, unele fiind deja aprobate sau în analiza organismelor de reglementare.
Totuși, ca să funcționeze ca și soluție, testarea trebuie integrată într-un ansamblu de măsuri: “Testarea pentru Covid-19 nu este «glonțul de argint»; ea trebuie integrată într-o abordare holistică care să includă modelarea epidemiologică, depistarea contacților, purtarea măștilor, distanțarea fizică și implicarea activă a comunității”, atrage atenția Prof. dr. Traian Mihăescu.
Vezi și experiența recentă a infectării cu coronavirus a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, alături de alți oficiali din imediata sa apropiere, ca urmare, se pare, a încrederii prea mari cu care au fost creditate testele rapide folosite pentru verificarea contacților președintelui. Semne de întrebare s-au ridicat legat de testarea asimptomaticilor. Toate acestea, după o testare insuficientă a… testelor.
O măsură de siguranță este marcajul CE, pentru că, spune Ioana Piscureanu, inclusiv pe piața românească circulă teste nevalidate la nivelul Uniunii Europene. Cât privește testele pe care acest importator urmează să le comercializeze în România, acestea au fost testate simultan, de producătorul chinez, pe 617 pacienți din 7 spitale din China.
Caracteristici, avantaje și dezavantaje
“Testul de antigen are o senzitivitate de 95,65%, ceea ce înseamnă că din 100 de persoane într‑adevăr bolnave, 95,65 sunt identificate prin intermediul acestui test. De asemenea, are o specificitate foarte bună, de 99,02% – asta înseamnă că din 100 de pacienți, 99,02% sunt cu adevărat sănătoși. Marja de fals pozitiv este foarte mică. Acuratețea testului este de 97,08% – înseamnă o precizie foarte mare. Spre deosebire de alte teste, al nostru are o senzitivitate mult mai bună – identifică persoane într-adevăr bolnave, ăsta e marele avantaj”, spune Ioana Piscureanu.
Ce și cât testăm
În Statele Unite se efectuează zilnic, în medie, 700.000 de teste PCR cu tampon pe nas, în comparație cu aproximativ 500.000 în urmă cu două luni. Dar timpii de răspuns sunt de până la două săptămâni. Voci ale specialiștilor americani au spus că un test care dă rezultate la 72 de ore nu este util și nici nu ar trebui plătit de contribuabil.
Datele comunicate în România pe 13 octombrie 2020, pentru ziua precedentă, raportau un total de 2,709 milioane teste efectuate la noi, de la începutul pandemiei, din care 26.718 în ultimele 24 de ore – 16.933 conform definiției de caz, iar 9.785 la cerere. Pentru 17 județe rata de transmitere la 1000 de locuitori depășea 1,5. Un număr de 9399 de pacienți erau internați în spital, dintre care 651 la ATI.
Datele statisticii europene arată o corelație – firească – între numărul de cazuri raportate și testare – cu cât nivelurile de testare sunt mai mari, cu atât mai multe cazuri sunt raportate.
Din punct de vedere al testării, statele europene s-au poziționat în trei eșaloane, un grup care testează masiv, corelat și cu un statut financiar mult mai bun, uneori și cu o populație mai mică (cifrele reprezintă număr de teste la 100 000 de persoane), un al doilea grup cu nivele de testare medii (1000 – 2000 teste la 100 000 de locuitori) și un al treilea grup, format în principal din statele est-europene, cu rate de testare mai mici. Eșalonul superior cuprinde în ordine: Luxemburg (6293), Danemarca (5295), Islanda (3969), Malta (3369), Marea Britanie (2710) și Belgia (2248). Cu o rată de testare de 741, România este a șasea din coadă din 33 de state europene, fiind urmată cu nivele de testare și mai mici în ordine de Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Polonia.
Screening?!
Cât de oportună este realizarea unui screening, pentru stăvilirea pandemiei?! Producătorii, importatorii susțin acest demers. “Scopul este de a reduce răspândirea virusului și a contaminării prin identificarea pacienților asimptomatici, și astfel reducerea numărului de cazuri cu complicații care necesită internare, venind în ajutorul cadrelor medicale din România, suprasolicitate în acest moment, cât și a populației, în general”, spune Ioana Piscureanu.
“Testele de antigen SARS-CoV-2 sunt ajunse deja în Brașov la o clinică medicală unde s-a efectuat verificarea în paralel cu deja clasicele teste PCR. Rezultatele au fost identice, pe testele făcute până acum. Este de necontestat rolul acestor teste cu o sensibilitate de peste 95% în efectuarea de screeninguri la nivelul diferitelor grupe de risc”, spune Dr. Adina Boțoroga, medic șef, Serviciul de supraveghere în sănătate publică, DSP Brașov.
Însă până la urmă acest demers trebuie să fie și mai profund: “Cât de familiarizat este fiecare dintre noi cu un termometru? Își mai pune cineva întrebarea cum era atunci când doar medicul deținea un asemenea instrument? Are termometrul puterea vindecării? Și totuși, câte vieți au fost salvate datorită utilizării lui generalizate?! Testul rapid de identificare SARS-CoV-2 poate deveni în următoarea perioadă un test folosit de fiecare om care suspicionează că ar putea fi infectat cu noul și necunoscutul virus. Teama de necunoscut, teama de umilință și rușinea sunt din ce în ce mai prezente printre oameni. Ne confruntăm cu aceeași pandemie, dar reacționăm fiecare funcție de propriile filtre. Ce frici se activează în timpul de așteptare, 48-72 de ore, al rezultatului unui test PCR Covid-19? Cât de mult se dilată acest timp din perspectiva celui testat?! Frica scade imunitatea, e cunoscut și acceptat, chiar dacă frica este reprimată. Negarea virusului este în fapt tot un mecanism de apărare pentru mulți dintre cei ce nu respectă nicio regulă de prevenție. Mai periculoși sunt cei care ignoră tot ce are legătură cu noul virus. Dar nici unul dintre ei nu neagă sau ignoră rolul unui termometru. Când utilizarea acestui test va devein un gest banal, făcut de oricare cetățean, atunci vom avea cu adevărat o imagine clară a situației în care ne aflăm și vom putea face acea prevenție individuală, responsabilă și eficientă. Până atunci vom avea multe neclarități și incertitudini față de potențialii contaminați din jurul fiecăruia dintre noi, care pot deveni pacienții ce sunt atât de dependenți de sistemul nostru de sănătate publică”, detaliază Dr. Adina Boțoroga.
Abia atunci vom fi integrat noul și micuțul virus – de care întreaga planetă a aflat în urmă cu numai câteva luni – în viața noastră.