Testări gratuite ale tensiunii arteriale în București, Constanța și Focșani

0

Societatea Română de Hipertensiune Arterială lansează astăzi (Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale – 17 mai), o campanie de informare și educare medicală pentru publicul general cu privire la hipertensiunea arterială și riscurile acestei boli.

Obiectivele principale ale campaniei sunt creșterea numărului de persoane care îşi măsoară tensiunea arterială regulat, a celor care adoptă un stil de viaţă care să prevină apariţia hipertensiunii arteriale, precum şi creşterea numărului de persoane cu hipertensiune arterială controlată. În acest context, se vor face testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale și promovarea monitorizării corecte și constante ale acesteia, precum și testări ale colesterolului și glicemiei. Testările gratuite vor avea loc pe 17 mai în trei orașe din România – București, Constanța și Focșani și au drept ținte identificarea pacientilor hipertensivi, necunoscuți anterior, precum și a celor care știu că suferă de hipertensiune, dar nu își controlează regulat tensiunea.

În București, campania se va desfășura în două puncte- Spitalul Colțea și  Piața Unirii, între orele 9 și 18.00. Constănțenii își pot testa valorile tensionale în parcul Oleg Danovski între orele 9 și 18.00, iar locuitorii din Focșani  în Piața Unirii între orele 9 și 16.00.

”Depistarea cât mai precoce a acestei afecțiuni, în stadii incipiente, când  impactul negativ al valorilor tensionale crescute încă nu și-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate – denumite organe țintă: inima, vase de sânge, creier și rinchi, precum și instituirea unui tratament optim, poate stopa progresia către bolile cardiovasculare clinic manifeste ce pot complica evoluția unui pacient hipertensiv prin infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta renală, etc. Pentru asigurarea unui control terapeutic optim, pacientul hipertensiv trebuie sa fie reevaluat periodic de către medicul de familie, pentru a se putea urmări complianța și aderența acestuia atât la tratamentul medicamentos cât și la măsurile non-farmacologice, adesea ignorate de cei mai mulți pacienți hipertensivi. Una din principalele cauze ale unui control terapeutic slab o reprezeintă tocmai această non-complianță la tratamentul antihipertensiv”, spune prof. dr. Maria Dorobanțu, Președinte al Societății de Hipertensiune Arterială.

În România, aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială, afecțiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.