Testări gratuite pentru depistarea afecțiunilor respiratorii

0

Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfășoară în perioada 4-13 mai acțiuni de informare și educație medicală cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Astmului, sub deviza „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii”.  În zilele 12-13 mai, în Parcul Tineretului din București, vor avea loc testări gratuite pentru depistarea afecțiunilor respiratorii (spirometrii).

„Anul acesta, specialiștii din toată lumea marchează a 20-a ediție a Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Astmului. În acest răstimp, la nivel mondial s-au întreprins numeroase acțiuni menite să îmbunătățească viața persoanelor cu astm. De peste 10 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acțiuni de informare și prevenire a astmului, iar efectele sunt încurajatoare: tot mai mulți pacienți sunt dornici să afle mai multe informații despre bolile respiratorii, iar tot mai mulți cer să facă o spirometrie chiar și la un control de rutină”, a explicat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Astmul este cea mai frecventă boală cronică la copii. Acesta este unul dintre motivele pentru care incidența este mai mare la această categorie de vârstă: 55% dintre copiii diagnosticați cu astm au avut la un moment dat un atac, față de 49% dintre adulții cu aceeași afecțiune.

Astmul apare în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare. Peste 80% dintre decesele cauzate de boală au loc în țările cu venituri mici și cu venituri medii inferioare.

Aproximativ 6% dintre români sunt diagnosticați cu astm

Societatea Română de Pneumologie estimează că în România trăiesc între 800.000-1.000.000 pacienți diagnosticați cu astm, adică aproximativ 6% din întreaga populație. La nivel european, numărul de persoane cu astm bronșic ajunge la 30.000.000, iar dintre aceștia, aproape 20% suferă de astm sever. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 235 de milioane de persoane suferă de astm bronșic la nivel mondial.

Conform celui mai recent studiu al Societății Europene de Pneumologie (ERS), în fiecare săptămână, unul din cinci pacienți cu astm sever suferă o criză atât de gravă, încât nu poate solicita ajutor. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată, aceasta poate fi ținută sub control prin reducerea și prevenirea atacurilor de astm. Unii factori de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni nu pot fi controlați; de exemplu, femeile fac mai des astm decât bărbații, iar persoanele cu astm bronșic au rude care se confruntă cu aceeași afecțiune sau sunt alergice. Printre factorii de risc care pot fi evitați se numără: fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm apar la fumători; factorii de mediu: astmul ocupațional poate apărea ca o reacție la anumiți alergeni de la locul de muncă;      praful: expunerea la praf este asociată cu un risc crescut de astm bronșic; gândacii: s-a demonstrat că oamenii care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe șanse să facă astm decât ceilalți; alți alergeni de casă: praf de casă, acarieni.

Costul total anual al astmului în Europa a fost estimat la 19,3 miliarde Euro; în fiecare an, 30% dintre pacienți lipsesc de la serviciu  sau de la școală din cauza unei spitalizări sau a unui tratament de urgență pentru astm, astfel încât absenteismul ajunge, în medie, la șapte zile/an/pacient.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.