Teste imunologice pentru diagnosticarea bolii Alzheimer

0

Medicii specialişti din România au acum la dispoziție trei teste imunologice pentru diagnosticarea bolii Alzheimer, lansate pe piața locală de Roche România. Acestea sunt recomandate pentru determinarea unor acumulări de proteine în lichidul cefalorahidian (LCR) la pacienți adulți cu afectare cognitivă care sunt testați pentru depistarea și diagnosticarea bolii Alzheimer (BA), potrivit unui comunicat de presă.

În prezent, diagnosticarea bolii Alzheimer se face în principal pe baza simptomelor clinice, inclusiv a testelor cognitive, existând un număr semnificativ de pacienți diagnosticați atunci când boala este deja într-un stadiu avansat. Simptomele apar de obicei după vârsta de 60 de ani, deși persoanele cu anumite mutații genetice rare pot dezvolta boala mai devreme.

Totuși, diagnosticul bolii Alzheimer bazat pe evaluarea funcției cognitive este corect numai în 70-80% din cazuri; un diagnostic cert al prezenței unei boli degenerative este foarte important, pentru a face distincția dintre tulburările de memorie legate de vârstă și boala Alzheimer în stadiu incipient.

În acest context, au fost dezvoltate o serie de teste, cu ajutorul unor biomarkeri prelevați din lichidul cefalorahidian (LCR), pentru a ajuta in procesul de  diagnosticare a bolii Alzheimer. Astfel, efectuarea testelor Elecsys® ß-Amyloid (1-42) LCR și Elecsys® Phospho-Tau (181P) LCR ajută la diagnosticarea clară a bolii Alzheimer, precum și pentru evaluarea noilor potențiale tratamente.

”Testarea biomarkerilor din lichidul cefalorahidian, prin testele pe care le punem la dispozitie, oferă clinicienilor, pacienților și familiilor acestora oportunitatea unui diagnostic clar, rapid și complet. Diagnosticarea demenței sau a bolii Alzhemier va ajuta persoanele afectate și familiile acestora să conștientizeze situația într-un stadiu cat mai incipient astfel încât să poată lua măsuri pentru a asigura îmbunatăţirea calităţii vieții. În plus, un instrument de diagnostic care identifică mai bine pacienții cu boala Alzheimer poate ajuta medicii să evalueze mai bine opțiunile de tratament”, a explicat Nora Galli, Country Manager, Roche Diagnostics România. Se estimează că în România aproximativ 300.000 de persoane suferă de boala Alzheimer, iar numărul acestora este în creștere.

Boala Alzheimer este o boală progresivă, care duce la moartea celulelor cerebrale. Boala se caracterizează printr-o pierdere progresivă a funcției cognitive și a capacității de a participa la activitățile zilnice, cu o deteriorare continuă până la deces. Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, reprezentând peste 60% din cazuri. Se estimează că 44 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de demență, cu 7,7 milioane de cazuri noi în fiecare an, iar acest număr va crește constant pe măsură ce populația îmbătrânește. Până în 2030, se estimează că 74,7 milioane de persoane vor fi afectate, iar până în 2050 prognosticul este de 131,5 milioane.

Se consideră că modificările la nivel biologic asociate cu declanșarea bolii Alzheimer apar cu zeci de ani înainte ca simptomele clinice ale bolii să devină evidente. În stadiile incipiente, persoanele pot avea tulburări de memorie, dar activitățile zilnice pot sau nu să fie afectate. În stadiul mai avansat al bolii, persoanele devin din ce în ce mai dependente de ceilalți, chiar și pentru activități zilnice. Boala Alzheimer este incurabilă. Tratamentele actuale se concentrează doar pe atenuarea simptomelor și nu pot opri evoluția bolii Alzheimer deoarece nu tratează cauzele care stau la baza acestei boli.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.