Furnizorul privat de servicii medicale, MedLife, oferă gratuit, la cerere, teste rapide pentru depistarea Sars-CoV-2 tuturor pacienților care vin la MedLife pentru control, consultație sau o investigație medicală, în perioada 7 februarie- 7 martie 2021.
Conform statisticilor oferite de Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Statistică și Informatică, în perioada ianuarie – septembrie 2020 s-au înregistrat scăderi ale numărul de diagnosticări sau monitorizări ale bolilor cronice în rândul pacienților români. În perioada analizată au fost înregistrate cu aproximativ 13% mai puține cazuri de cancer decât în aceeași perioadă în 2019, cu aproximativ 20% mai puține cazuri de diabet zaharat și cu 32% mai puține cazuri de tuberculoză. De asemenea, și la nivel internațional, diagnosticarea și tratarea bolilor cardio-vasculare au scăzut cu aproape două treimi în primele luni ale pandemiei. Acest trend descendent a fost confirmat și prin prisma datelor interne MedLife.
„După aproape un an, analizând trendul, am observat că deși sănătatea a devenit mai importantă ca oricând în această perioadă, prevenția și monitorizarea bolilor cronice au fost lăsate pe un loc secund în prioritățile românilor, ceea ce ne-a îngrijorat știind efectele negative a diagnosticării tardive sau a monitorizărilor precare. De aceea, pentru a oferi un plus de încredere în ceea ce privește vizita la medic, oferim gratuit, la cerere, teste antigen pentru toate serviciile accesate în clinicile și spitalele noastre”, a explicat Mihai Marcu, CEO MedLife România.
Rezultatul testului antigen: în 15 minute, în ziua programării
Testele rapide gratuite pentru depistarea infectării cu virusul SARS-CoV2 se vor efectua în ziua programării, cu 15 minute înainte. Acestea sunt bazate pe detecția de antigeni, care pun în evidență prezența unor proteine din componența virusului SARS-CoV2 (antigene virale) și sunt acceptate în transmiterea datelor către DSP. Testele pot avea avantajul de a fi rapide și indică faza acută a bolii (chiar și în cazul pacienților asimptomatici), dar pot prezenta atât rezultate fals pozitive, cât și fals negative.
Pentru certificare, testele pozitive trebuie urmate de un test RT- PCR. În mod particular, aceste teste sunt destinate pentru a fi utilizate numai de către profesioniști, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat.