Testul de sânge care ar putea avertiza asupra unei nașteri premature

0

Oamenii de știință testează o modalitate de a stabili printr-o probă de sânge dacă o femeie însărcinată va naște copilul prematur, potrivit BBC News.

Rezultatele preliminare, publicate în jurnalul Science, arată că testul are o precizie de până la 80% în cazul femeilor cu grad ridicat de risc. Echipa de cercetători de la Universitatea Stanford, Statele Unite, a mai spus că testul este la fel de precis ca o ecografie când vine vorba despre estimarea datei nașterii, subliniind totuși că mai este nevoie de încă multă muncă înainte ca testul să poată fi folosit în mod curent. Testul măsoară activitatea materialului genetic (RNA) provenit de la fetus, placentă și mamă care ajunge în fluxul sanguin.

Cercetătorii au început prin a lua probe de sânge săptămânal de la femei însărcinate pentru a observa cum nivelul RNAse schimbă pe parcursul sarcinii, informație care ar putea estima vârsta gestațională sau o naștere prematură. Testul de sânge a fost eficient în 45% din cazuri în experimente care au cuprins 38 de femei, comparativ cu eficiența de 48% a ecografiilor. De asemenea, testul a prezis nașterea înainte de termen cu până la două luni înainte de începerea travaliului. ”Dacă putem folosi un test de sânge pentru a aduce îngrijirile de sănătate mai aproape de oamenii care nu își permit o ecografie, să sperăm că rezultatul va fi o sănătate mai bună a bebelușilor și sarcini mai ușoare”, a spus Mira Moufarrej, unul dintre cercetători, subliniind că rezultatele vor trebui confirmate în studii mult mai extinse.

Anual, la nivel mondial, 15 milioane de bebeluși se nasc prea devreme, iar un milion dintre aceștia nu supraviețuiesc. Nașterea prematură este principala cauză de mortalitate pentru copiii sub cinci ani.

 

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.