Top 20 în industria farma globală

0

În pofida provocărilor asociate pandemiei, companiile farmaceutice și-au atins, în general, obiectivele pentru 2020, potrivit site-ului de știri Fierce Pharma care a realizat un top al firmelor producătoare de medicamente în funcție de veniturile globale ale anului trecut.

Deși, în general, cam aceleași companii se mențin în top 20 de la an la an, unele schimbări au avut, totuși, loc. De exemplu, Pfizer a scăzut cinci locuri ocupând poziția opt după separarea diviziei Upjohn. AbbVie a câștigat trei poziții, ajungând în top cinci după achiziționarea Allergan. Aceasta din urmă, situată pe locul 19 la nivel mondial în 2019, nu se mai află pe listă. BMS a urcat patru poziții, ajungând pe locul 7, după achiziționarea Celgene.

Singurul nou intrat în top 20 anul acesta este Astellas. Compania a generat peste 11 miliarde de dolari în 2020, suficient pentru a se ridica deasupra companiilor farma de talie mijlocie, cum ar fi Regeneron, Vertex și Alexion.

Anul 2021 ar putea aduce mai multe schimbări. Companiile care dețin medicamente eficiente împotriva Covid-19 și vaccinuri se așteaptă la creșteri majore de venituri, printre acestea aflându-se Pfizer care a proiectat un venit de 15 miliarde de dolari pentru vaccinul realizat în colaborare cu BioNTech.

Moderna, la rândul său, a declarat că ar putea câștiga mai mult de 11 miliarde de dolari de pe urma vaccinului său anti-Covid-19. Compania marketează doar acest produs în prezent, însă ar putea ajunge în top 20 în 2021 doar ca urmare a acestuia.

Top 20 de companii în funcție de veniturile realizate în 2020

 1. Johnson & Johnson
 2. Roche
 3. Novartis
 4. Merck & Co.
 5. AbbVie
 6. GlaxoSmithKline
 7. Bristol Myers Squibb
 8. Pfizer
 9. Sanofi
 10. Takeda
 11. AstraZeneca
 12. Bayer
 13. Amgen
 14. Gilead Sciences
 15. Eli Lilly & Co.
 16. Boehringer Ingelheim
 17. Novo Nordisk
 18. Teva Pharmaceutical Industries
 19. Biogen
 20. Astellas

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.