Tratament compensat total pentru copiii și adolescenții cu dermatită atopică

0

Începând cu luna februarie, Dupixent (dupilumab) este compensat în totalitate și disponibil, pe bază de prescripție medicală, pentru indicația de dermatită atopică severă la copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani și pentru indicația de dermatită atopică moderată până la severă la adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, potrivit unui comunicat de presă al companiei farmaceutice Sanofi. Până anul acesta, medicamentul era compensat doar pentru pacienții adulți diagnosticați cu dermatită atopică forma moderată până la severă, de acum extinzându-se și către cele două categorii de vârstă menționate – copii și adolescenți.

Dupilumab este o terapie biologică imunomodulatoare țintită, utilizată pentru tratamentul formelor moderate și severe de dermatită atopică, fiind primul anticorp monoclonal care inhibă selectiv calea de semnalizare a interleukinelor 4 și 13, factori determinanți în inflamația de tip 2, ce stă la baza dermatitei atopice.

Impactul bolii este unul considerabil: 70% dintre copii experimentează lipsa somnului, ceea ce poate avea un efect negativ asupra dezvoltării neurocognitive, iar 83% dintre adolescenții care suferă de dermatită atopică moderată până la severă evită activitățile de zi cu zi . La 38% dintre adolescenții afectați de dermatită atopică forma moderată până la severă, traiectoria educațională sau profesională poate fi deviată din cauza puseelor necontrolate corespunzător, iar peste 50% se pot simți nefericiți sau deprimați. De asemenea, adulții cu această afecțiune raportează circa 80 de nopți pe an pierdute din cauza acestei afecțiuni. Aproximativ 70—80% dintre pacienții cu dermatită atopică dezvoltă și alte afecțiuni din sfera inflamației de tip doi cum ar fi astmul sever sau rinosinuzita cronică, care, corelate, îngreunează și mai mult povara bolii.

“Dermatita atopică este o povară greu de suportat de către pacient având în vedere faptul că pruritul intens poate fi cauza multor nopți pierdute și, implicit, a scăderii calității vieții. Dupilumab rezolvă aceste aspecte și, în plus, poate acționa asupra comorbidităților asociate dermatitei atopice, cum ar fi rinosinuzita cronică însoțită de polipoză nazală și astm sever, ca urmare a mecanismului țintit de acțiune asupra inflamației de tip 2. Includerea acestei terapii pe lista celor cu regim de compensare integrală va permite accesul unui număr din ce în ce mai mare de pacienți, începand cu vârsta de 6 ani,  la o soluție terapeutică nouă care le poate schimba în bine viața, atât lor cât și membrilor familiilor profund afectați de comportamentul și suferința acestora”, a explicat Doina Mușetescu, General Manager divizia Specialty Care Sanofi Romania.

Dupilumab este disponibil complet gratuit, prin sistemul de asigurări de sănătate, și pacienților adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, care suferă de astm sever necontrolat însoțit de inflamație de tip 2, caracterizat conform GINA (Global Initiative for Asthma – Inițiativa Globală pentru Astm).

“Studiile clinice au demonstrat că dupilumab asigură o ameliorare rapid instalată și susținută în timp, atât a severității și extinderii leziunilor caracteristice acestei afecțiuni, cât și a intensității pruritului, simptomul extrem de deranjant al acesteia, răspunzător de anxietate, depresie, insomnii și suprainfecții cutanate frecvente. Totodată, dupilumab demonstrează un profil de siguranță foarte bun, inclusiv în administrarea îndelungată, fără să se observe reacții adverse care să pună în pericol viața pacientului sau să necesite întreruperea administrării”, a afirmat prof. dr. Călin Giurcăneanu, medic primar dermatovenerologie, Președinte Societatea Română de Dermatologie.

Dupixent este disponibil în două forme de administrare: seringă preumplută 200 mg și 300 mg sau stilou injector 200 mg și 300 mg și poate fi administrat atât în cabinetul medicului, cât și prin autoadministrare la domiciliu. Totuși, un pacient își poate autoadministra sau persoana care îngrijește pacientul poate administra subcutanat dupilumab, dacă medicul curant stabilește că acest lucru este adecvat. Este recomandat ca prima doză să se administreze sub supraveghere medicală.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.