Tratament cu avantaje pentru pacienții cu insuficiență cardiacă

0

Rezultatele complete ale studiului de fază III EMPEROR-Reduced la adulții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă, cu sau fără diabet, au demonstrat că empagliflozin a fost asociat cu o reducere semnificativă de 25 la sută a riscului relativ al obiectivului primar, timpul până la primul deces de etiologie cardiovasculară sau spitalizare pentru insuficiență cardiacă, potrivit unui comunicat de presă al companiei farmaceutice Boheringer Ingelheim. Studiul a evaluat efectul adăugării empagliflozin (10 mg) la tratamentul standard, comparativ cu placebo. Rezultatele au fost prezentate la Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC) din 2020, reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie și publicate în The New England Journal of Medicine, a anunțat Boehringer Ingelheim.

Rezultatele obținute pentru obiectivul primar au fost consecvente în subgrupurile cu și fără diabet zaharat de tip 2. Analizele obiectivului secundar al studiului au demonstrat că empagliflozin a redus riscul relativ al primei spitalizări și al spitalizării recurente pentru insuficiența cardiacă cu 30 la sută. Adițional, rata scăderii eGFR, care apreciază deteriorarea funcției renale, a fost mai lentă cu empagliflozin decât cu placebo.

„Insuficiența cardiacă este o afecțiune cardiovasculară devastatoare și debilitantă. Aceasta nu afectează doar calitatea vieții, dar este, de asemenea, o boală progresivă care necesită spitalizări repetate și este însoțită de o pierdere a funcției renale”, a declarat Dr. Milton Packer, Președinte al Comitetului Executiv al programului EMPEROR și academician distins în științe cardiovasculare, din cadrul Centrului Medical al Universității Baylor din Dallas, Texas, SUA. „Rezultatele studiului EMPEROR-Reduced indică faptul că, în cazul administrării la adulții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă, empagliflozin reduce numărul de spitalizări pentru insuficiența cardiacă, încetinind în același timp deteriorarea funcției renale. Aceste rezultate sunt înalt semnificative din punct de vedere statistic și deosebit de importante din punct de vedere clinic.”

În cadrul unei analize exploratorii, reducerea riscului absolut observată în obiectivul primar al EMPEROR-Reduced a corespuns unui număr de 19 pacienți tratați (number needed to treat), în decursul a peste 16 luni, necesar pentru a preveni decesul de etiologie cardiovasculară sau spitalizare pentru insuficiența cardiacă. O analiză exploratorie suplimentară a arătat că empagliflozin a scăzut cu 50% riscul relativ al obiectivului compozit renal, incluzând boala renală în stadiul final și o pierdere semnificativă a funcției renale.

În studiul EMPEROR-Reduced, rezultatele privind eficacitatea au fost obținute cu un regim de dozare simplă, o singură doză pe zi și care nu necesită titrare. Profilul de siguranță a fost similar cu profilul de siguranță cunoscut al empagliflozin. Nu au existat diferențe semnificative din punct de vedere clinic ale efectelor adverse incluzând hipovolemie (scăderea volumului sanguin), hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută), depleție volemică (pierderea de lichide), insuficiență renală (funcție renală slabă), hiperkalemie (niveluri ridicate de potasiu) sau evenimente hipoglicemice (nivel scăzut de glucoză în sânge) în comparație cu placebo.

„Insuficiența cardiacă poate avea un impact profund asupra persoanelor care trăiesc cu această afecțiune, având potențialul de a dezvolta consecințe limitative asupra inimii și a rinichilor, implicit cu impact asupra calității vieții”, a spus Dr. Waheed Jamal, vicepreședinte corporativ și șef al departamentului de medicină cardiometabolică, Boehringer Ingelheim. „Empagliflozin a fost primul dintre inhibitorii SGLT2 care a demonstrat o reducere a decesului de etiologie cardiovasculară și a spitalizării în ceea ce privește insuficiența cardiacă la persoanele cu diabet tip 2 și boală cardiovasculară, conform studiului clinic EMPA-REG OUTCOME. În continuare, explorăm orizonturi noi în baza rezultatelor EMPEROR-Reduced, care oferă dovezi solide că empagliflozin poate transforma viețile a milioane de oameni prin ameliorarea prognosticului cardiovascular și încetinirea progresiei afectării renale la persoanele cu insuficiență cardiacă. Așteptăm cu nerăbdare să analizăm în continuare aceste date și planificăm depunerea documentației la autoritatea de reglementare spre sfârșitul acestui an.”

Insuficiența cardiacă afectează peste 60 de milioane de oameni din întreaga lume, peste un milion de oameni fiind spitalizați din cauza afecțiunii în fiecare an în SUA și Europa. Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu poate pompa suficient sânge către restul corpului și este cea mai frecventă și severă complicație a unui infarct miocardic. Persoanele cu insuficiență cardiacă prezintă adesea deteriorarea funcției renale, dispnee și oboseală, ceea ce poate afecta calitatea vieții.Persoanele cu insuficiență cardiacă au adesea afectată și funcția renală, ceea ce poate avea un impact negativ asupra prognosticului bolii.

În prezent, compania Boehringer Ingelheim dezvolta noi medicamente impotriva SARS-CoV-2, concentrându-se pe anticorpi monoclonali pentru neutralizarea virusului și pe molecule mici care pot acționa direct împotriva virusului. Mai mult, Boehringer Ingelheim își reanalizeaza portofoliul de produse aflate în faza de cercetare preclinică și clinică cu scopul de a găsi utilizări noi produselor și medicamentelor în lucru pentru tratarea leziunilor produse de SARS-CoV-2 asupra tesuturilor și a avea un răspuns imediat asupra evoluției bolii. Activitățile interne de cercetare-dezvoltare ale Boehringer Ingelheim axate pe COVID-19 sunt suplimentate de parteneriate importante, cum ar fi cel cu consortiul european CARE sprijinit de Initiativa privind Medicamentele Inovatoare (IMI) a Uniunii Europene, dar si Acceleratorul Terapeutic COVID-19 lansat de Fundatia Bill & Melinda Gates.

Pentru a reduce impactul economic și social al pandemiei de COVID-19, Boehringer Ingelheim a lansat Programul Global de Sprijin în aprilie 2020. Programul este creat pentru a oferi sprijin financiar, materiale de protectie și donații de medicamente pentru instituțiile medicale și comunitățile afectate din întreaga lume. Acest sprijin include donații financiare și în natura în valoare de 7 milioane de euro pentru ajutor de urgență la nivel local în intreaga lume.

About Author

Raluca Bajenaru

Leave A Reply