Pacienții cu diabet de tip 2 au acum la dispoziție un medicament care, printr-o singură administrare injectabilă, controlează glicemia bazală, dar și cea postprandială, în cazul pacienților care nu reușesc să atingă ținta de control glicemic cu tratamentul lor actual: antidiabetice orale sau insulină bazală. Medicamentul inovator SULIQUA, prima combinație titrabilă de insulină bazală și agonist de receptori GLP-1, este compensat integral prin programul național de diabet pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și va putea fi prescris doar de medicii specialiști diabetologi.
”Ne aflăm într-un moment revoluționar, este pentru prima dată când două molecule sunt combinate într-un singur stilou, foarte comod de utilizat care susține aderența la tratament, poate fi titrat cu precizie, cu ajustări ale dozei bazate doar pe valorile glicemiei pe nemâncate. Pacienții pot trece de la a-și face câte patru injecții pe zi la o singură injecție. Să trăiești o viață întreagă cu o boală fără să fii bolnav este realizabil în momentul de față”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Momentan se realizează pregătirile finale pentru publicarea protocoalelor terapeutice, iar în curând medicamentul va fi disponibil în farmacii, a spus Eduard Prisăcariu, director medical Sanofi, compania producătoare a medicamentului. ”Anul acesta, până în prezent, au fost incluse pe lista de medicamente compensate deja 35 de produse inovative, iar colaborarea cu autoritățile este tot mai bună. Totuși, din ceea ce este disponibil pe piața europeană, doar o indicație din zece este prezentă și în România; oricâți bani s-ar investi în cercetare, este inutil dacă acel medicament nu ajunge să fie prescris și utilizat de către pacienți”, a subliniat Iulia Ionescu, general manager al Diviziei de Diabet și Boli Cardiovasculare Sanofi România și Moldova.
Siguranța și eficacitatea SULIQUA în obținerea controlului glicemic au fost evaluate în două studii clinice randomizate de fază 3, care au inclus în total aproximativ 1.900 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2. Noul medicament a demonstrat îmbunătățiri clinice semnificative statistic ale valorilor hemoglobinei A1c (HbA1c) comparativ cu fiecare dintre componentele sale individuale. Obținerea controlului glicemic nu a dus la creșterea frecvenței hipoglicemiilor în cazul tratamentului combinat, față de insulina glargin administrată în monoterapie, efectul pe greutatea corporală fiind neutru. Nu în ultimul rând, frecvența evenimentelor adverse gastro-intestinale a fost mai redusă față de lixisenatidă.
”În matematică, întotdeauna 1 plus 1 fac 2. În cazul Suliqua, 1 plus 1 fac mai mult decât 2 dacă ne referim la beneficiile terapeutice: complianță și aderență la tratament, control glicemic și atingerea țintei terapeutice a hemoglobinei HbA1c. Aceste două medicamente anulează efectele adverse ale fiecăruia dintre ele, scade riscul de hipoglicemie, nu crește pofta de mâncare, pacientul nu se îngrașă, nu sunt necesare mai multe teste de glicemie pe zi. Medicamentul nu poate fi prescris la copii, gravide și pacienți cu diabet de tip 1”, a precizat prof. dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Expunerea prelungită la valori mari ale glicemiei favorizează apariția complicațiilor diabetului: afecțiuni oculare, boală cronică de rinichi, leziuni ale nervilor periferici, boli cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral etc.). ”Aderența scăzută la tratament costă Uniunea Europeană miliarde de euro în fiecare an, iar complicațiile cuantifică lipsa de aderență la tratament”, a adăugat prof. dr. Hâncu.
În noiembrie 2016, Suliqua a fost aprobat de Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA), în aceeași lună primind avizul pozitiv din partea Comitetului pentru Produse Medicamentoase pentru Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA). În februarie 2017, medicamentul a primit autorizația de punere pe piață în Europa, valabilă în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia.