Pacienții cu scleroză multiplă din România au acces, de la 1 iunie, la un medicament produs de compania Roche și destinat adulţilor cu forme recurente de scleroză multiplă (SMR), cu boală activă. Terapia este disponibilă pacienţilor în regim compensat, prin Programul Național de Neurologie.
Pacienţii diagnosticaţi cu forma primar progresivă (SMPP) a bolii vor putea beneficia, de asemenea, de acest tratament, singurul tratament aprobat pentru această formă a bolii, începând cu 1 septembrie. La nivel global, peste 160.000 de pacienţi au fost trataţi până acum cu acest medicament, care este singura terapie cu administrare o dată la şase luni, indicată atât pentru scleroza multiplă recurent remisivă, cât şi pentru tratamentul sclerozei multiple primar progresive.
„Terapiile moderne care au demonstrat încetinirea progresiei bolii (scăderea deteriorării funcțiilor motorii, scăderea deteriorării cognitive) au un rol important în ameliorarea vieții persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă. În plus, tratamentele cu perioadă lungă între administrări conferă pacientului avantaje multiple: mai puține reacții adverse pe un an de zile; lipsa reacțiilor adverse între administrări; libertatea pacientului, care nu mai este dependent de administrarea zilnică sau cu frecvență la 2-3 zile a tratamentului. Este esenţial ca pacienţii să discute cu medicul curant posibilităţile de tratament și să fie diagnositcați cât mai devreme și, odată cu stabilirea diagnosticului, să aibă acces la tratamentul indicat pe forma respectivă de boală”, a spus Dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog, Spitalul Clinic Colentina.
În România, scleroza multiplă este o boală rară, însă rămâne cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr. Vârsta medie la momentul diagnosticării este de 37 de ani. În ţara noastră, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei. Dintre acestea, circa 5.000 au accesat sistemul public de sănătate, având așadar boala activă . Numărul total de ani de productivitate pierduți din cauza dizabilității de pacienții cu scleroză multiplă din România este de 2.595, cu un cost de productivitate indirect de aproximativ 100 milioane de lei (22 milioane de euro).