Tratament pentru pacienții cu o formă rară de scleroză multiplă

0

Pacienții români care suferă de o formă mai rară de scleroză multiplă, scleroza multiplă primar-progresivă (SMPP), au acces la singurul medicament aprobat în Uniunea Europeană pentru această formă de boală, lucru posibil datorită evaluării HTA a medicamentului, potrivit unui comunicat de presă.

La nivel global, peste 170.000 de pacienţi diagnosticați cu scleroză multiplă au fost trataţi până în prezent cu acest medicament produs de compania Roche, care este prima şi singura terapie indicată pentru tratamentul sclerozei multiple primar progresive (SMPP), fiind utilizată și în forma recurent-remisivă (SMRR), pentru care există o serie mai largă de molecule indicate ca terapie de fond.

„Pentru pacienţi este extrem de important să aibă acces cât mai devreme la diagnostic şi la terapii moderne pentru că este dovedit științific de studiile efectuate în ultimii 25 de ani că începerea cât mai rapidă a tratamentului modificator al evoluției bolii determină întârzierea instalarii dizabilității neurologice, astfel încât pacienții să poată avea o viață cât mai aproape de normal, un timp cât mai îndelungat. Din păcate, deocamdată nu există un tratament care să vindece scleroza multiplă, însă medicamentele nou-apărute pot atenua manifestările bolii şi încetini accentuarea dizabilităţii. Astfel, cel mai important obiectiv pe care îl urmărim în tratamentul sclerozei multiple este reducerea progresiei bolii, astfel încât să nu asistăm la scăderea calității vieții pacienţilor cu scleroză multiplă ”, a explicat dr. Irene Davidescu, șef de lucrări, medic primar neurolog, medic specialist psihiatru, șef secție neurologie II și coordonator Program național scleroză multiplă la Spitalul Colentina.

Scleroza multiplă primar-progresivă (SMPP) este caracterizată de evoluţia constantă a simptomelor şi mai ales a dizabilităţii fizice, în principal prin afectarea mersului, ceea ce scade calitatea vieții persoanelor diagnosticate cu această formă de boală. Cele mai frecvente simptome sunt scăderea progresivă a mobilităţii membrelor inferioare, dar și superioare, apariția contracturilor musculare, precum şi probleme sfincteriene, ce pot apărea în scurt timp de la debutul bolii. Această formă a bolii afectează adulţii de peste 40-50 de ani, femeile şi bărbaţii în egală măsură și reprezintă 10-15 % din totalul cazurilor de scleroză multiplă.

Scleroza multiplă afectează circa 700.000 de persoane în Europa, dintre care aproximativ 96.000 suferă de forma primar progresivă. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu SM suferă de forma recurent-remisiva (SMRR) sau primar progresivă (SMPP) la momentul diagnosticării.  În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.