Tratarea târzie a unei carii costă de trei ori mai mult decât în stadiu incipient

0

Pacienții care amână tratarea unei carii ajung, în final, să plătească de trei ori mai mult, iar durata intervențiilor crește chiar și de patru ori, afirmă dr. Ramona Hlandan, medic specialist pedodont în cadrul clinicii Trident, potrivit unui comunicat de presă. Doar 26% din români au fost în ultimele 6-12 luni la medicul stomatolog, motivul principal fiind durerile sau afecțiunile care deja nu mai pot fi ignorate.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 60% dintre copiii din întreaga lume suferă de probleme dentare.

„Adresabilitatea către medicul stomatolog încă de la vârste mici a crescut și acest lucru poate fi interpretat ca o falsă creștere a numărului de copii cu probleme dentare. Ele au existat dintotdeauna, doar că până nu demult au fost neglijate, datorită mitului că „dinții de lapte se schimbă și nu trebuie tratați”, idee pe care încercăm să o demontăm. Motivele pentru care apar cariile sunt evident igiena necorespunzătoare și alimentația neadecvată, precum și lipsa controlului stomatologic periodic, care poate preveni apariția lor sau, în unele situații, în care sunt descoperite carii în stadiu incipient, putem preveni apariția complicațiilor”, a explicat dr. Ramona Hlandan.

Igiena orală a copiilor trebuie începută încă de dinainte de apariția primului dinte.

„Cea mai frecventă afecțiune dentară care apare la copii este caria dentară, cu toate complicațiile care pot deriva din ea și care afectează atât dinții de lapte cât si dinții permanenți. De asemenea, întâlnim destul de frecvent traumatisme dentare, în special la copiii mici, care nu au un echilibru foarte bun. Dizarmoniile dento-maxilare sunt și ele foarte frecvente, fiind reprezentate în special de înghesuiri dentare, dar și de spațieri, în unele cazuri”, a afirmat dr. Hlandan.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în România există un număr de 454 de cabinete stomatologice școlare pentru peste 6.100 de unități de învățământ deschise. Fără o atenție special îndreptată către sănătatea orală a copiilor, atât din partea părinților, dar și a sistemului public, cele mai des întâlnite probleme pot evolua în afecțiuni majore.

„Cele mai grave afecțiuni sunt traumatismele dentare, de la simpla fractură a coroanei, cu sau fără afectarea pulpară (a nervului), până la avulsiile dentare, reprezentate prin ieșirea completă a dintelui din alveolă. Acestea sunt situațiile în care părinții se prezintă de urgență cu copiii la cabinetul stomatologic. O altă afecțiune gravă este reprezentată de abcesul dentar, o complicație a cariei, care alarmează părinții întrucât apare durerea și umflătura în dreptul dintelui,” a adugat medicul stomatolog.

Medicul stomatolog recomandă ca până la vârsta de șase ani copiii să fie verificați de părinți cu privire la periajul dinților. O altă problemă ține și de mijloacele auxiliare de igienă orală. Doar 15% dintre copii folosesc ața dentară, 29% apa de gură, iar mai puțin de 50% dintre respondenți își schimbă periuța la 3 luni de zile. Aceste mijloace de întreținere și îngrijire ale danturii ar trebui să fie introduse către copii cât mai din timp, recomandă dr. Ramona Hlandan. De asemenea, vizita la medicul stomatolog trebuie să se repete la fiecare șase luni.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.