Trei sferturi dintre fumătorii români sunt de acord cu politicile anti-fumat

0

Aproape trei sferturi dintre fumători (73%) sunt de acord cu politicile anti-fumat, arată un studiu realizat de Mercury Research și susținut de Inițiativa 2035 Fără Tutun. Majoritatea populației (85%) aprobă politicile naționale anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun în România. În rândul fumătorilor, susținerea vine mai mult din partea celor care consumă între 10 și 20 de țigări pe zi. Politicile anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun sunt susținute într-o mai mare măsură de persoanele cu vârsta peste 56 de ani și de locuitorii din mediul rural. Aproape două treimi (62%) dintre români ar fi de acord cu interzicerea comercializării tutunului, arată studiul.

În România, fumătorii își protejează mai mult casa de fumul de țigară decât mașina. Trei sferturi dintre fumători evită să fumeze în casă. Persoanele care au absolvit cel mult opt clase fumează mai frecvent în casă (40%) decât ceilalți fumători. Aproximativ jumătate (54%) dintre fumători nu fumează în mașină. Acest obicei se regăsește mai degrabă în rândul bărbaților fumători (51% fumează în mașină) decât al femeilor (doar 27% dintre fumătoare).
Fumătorii sunt în mare parte de acord că fumatul pasiv afectează sănătatea celor din jur (93%), iar copiii sunt mai afectați de acesta decât adulții (95%). Aproape trei sferturi (74%) dintre fumători consideră că nu este normal să se fumeze în parcuri sau în aproprierea locurilor de joacă pentru copii.
Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că pachetele atractive, reclamele și promoțiile la țigări atrag în general copiii și tinerii. Sub o treime din populație (30%) consideră că reclamele la produsele din tutun sunt necesare.
O mare parte (80%) din populația României este de acord cu legea care interzice fumatul în spațiile publice. Nivelul de susținere este mai ridicat în rândul nefumătorilor, dar aproape două treimi dintre fumători (63%) sunt de acord cu aceasta.
Consumul de tutun este cauza nr. 1 de boală prevenibilă în România, iar dependența de tutun ucide annual peste 42.000 de români. Societatea civilă s-a angajat, în luna septembrie 2016, să contribuie la adoptarea tuturor acelor politici și măsuri care să permită ca generația care se va naște în anul 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturității, în anul 2035. Peste 300 de organizații non-guvernamentale au aderat deja la această inițiativă, printre ele aflându-se organizații medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret și protejarea mediului.
În parteneriat cu experți naționali și internaționali, a fost elaborată Strategia Națională Multisectorială pentru prevenirea și reducerea consumului de tutun, dependenței de nicotină și expunerii la fumul de tutun 2017-2035, un document unanim apreciat, inclusiv de către Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.