UE investigează riscurile de cheaguri după vaccinarea cu Johnson & Johnson

0

Agenția Europeană a Medicamentului investighează posibilele riscuri de formare a cheagurilor de sânge la persoanele care au primit vaccinul anti-Covid al Johnson & Johnson, potrivit Fierce Pharma.

Până acum, în cursul vaccinării cu produsul Johnson & Johnson, autoritățile europene de reglementare au identificat trei cazuri suspecte de cheaguri de sânge cu plachete sanguine scăzute; o altă astfel de situație a survenit în cadrul unui studiu clinic, iar unul dintre cazuri a fost fatal.

Toate cele patru au fost ”cazuri serioase”, a afirmat Comitetul de Evaluare a Riscului în Farmacovigilență din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Acesta este un semnal privind siguranța, dar momentan nu este clar dacă este doar o asociere întâmplătoare, iar Comitetul va decide dacă sunt necesari și alți pași în reglementare, cum ar fi un avertisment asupra efectelor adverse.

Deocamdată, vaccinul este disponibil doar în Statele Unite, dar oficialii europeni l-au autorizat recent, iar livrările vor începe în curând. Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză.

Recent, un lot de milioane de doze Johnson & Johnson a fost compromis la fabrica partenerului Emergent BioSolutions. Incidentul a forțat compania Astra Zeneca, de asemenea partener al Emergent BioSolutions, să caute un nou partener de producție.

Aproximativ 14,5 milioane de vaccinuri Johnson & Johnson au fost livrate în Statele Unite și 4,9 milioane de doze au fost administrate, potrivit ultimelor date ale Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

În ceea ce privește vaccinul Astra Zeneca, autoritățile europene de reglementare au adăugat un avertisment în ceea ce privește apariția rară a cheagurilor de sânge după ce au fost analizate 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral și 24 de cazuri de tromboză a venei splanchnice în Uniunea Europeană. Ultima comunicare a EMA a menționat că sunt investigate cinci cazuri de sindrom de hiperpermeabilitate capilară după administrarea vaccinului Astra Zeneca. Până în prezent, aproximativ 25 de milioane de persoane au primit vaccinul.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.