Un stejar pentru fiecare pacient cu poliartrită reumatoidă tratat cu medicație biologică

0

Compania farmaceutică Roche România a demarat proiectul „Sădește Speranță” prin care își propune să  planteze câte un copac pentru fiecare pacient cu poliartrită reumatoidă tratat cu medicaţie biologică, ca un simbol în lupta cu această boală. Angajați ai companiei, alături de specialiști ai Romsilva – Direcția Silvică Ilfov,  pacienți cu poliartrită reumatoidă, reprezentanți ai unor asociații de pacienți și jurnaliști, au plantat puieți de stejar pedunculat, ca simbol al Centenarului Marii Uniri în Ocolul Silvic Brănești (35 km de București) în cadrul unei acțiuni care a avut loc pe 13 aprilie.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună cronică, progresivă şi invalidantă care provoacă inflamaţia articulaţiilor mâinilor și picioarelor. Poliartrita reumatoidă afectează una din o sută de persoane la nivel mondial ceea ce înseamnă aproximativ 70 milioane oameni la nivel mondial și aproape 200.000 în România.

”Ca să înțelegeți ce face boala aceasta, gândiți-vă că degetele de la mâini vi se deformează și rămân așa, fixate în poziții nenaturale, imobile și extrem de dureroase. Astfel, nu mai puteți să folosiți mâinile nici ca să mâncați, să vă spălați, să vă pieptănați. Nu mai puteți munci, nu mai puteți avea grijă de dumneavoastră. Renunțați la serviciu și probabil același lucru îl va face încă o persoană din familie, pentru că cineva trebuie sa aibă grijă să fiți hrănit și îngrijit”, spune conf. dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române contra Reumatismului.

Pacienții cu poliartrită reumatoidă au riscul de a dezvolta complicații precum osteoporoză, anemie, boli pulmonare, boli de piele. Afecțiunea poate duce la invaliditate, incapacitate de muncă, pierderea independenței și poate reduce speranța de viață cu până la șapte ani.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.