Unitățile de transfuzii neautorizate, supuse verificărilor

0

microbiologist-1332292_1920În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din cadrul  Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate, urmând să fie investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În acest interval, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.

În sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 private fără unități de transfuzie sanguine autorizate de DSP-uri.

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.