Unu din 20 de pacienți cu fibrilație atrială face accident vascular cerebral fără tratament preventiv anticoagulant

0

Povara accidentului vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială în România anului 2018 impune adoptarea unor politici consistente de diagnostic precoce si de management modern al fibrilației atriale, precum și acces la tratament anticoagulant eficient, au avertizat specialiștii în cadrul unei reuniuni organizată la Parlamentul României de către Societatea Română de Cardiologie, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Societatea Națională de Medicina Familiei, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, cu participarea Ministerului Sănătății, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat și a altor reprezentanți ai sistemului de sănătate.

Fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral de circa cinci ori si este responsabilă de circa o treime dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice. Circa jumătate dintre pacienții cu accidente vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială mor în primul an și peste două treimi rămân cu invalidități majore. Fără tratament preventiv anticoagulant, în fiecare an, unu din 20 de pacienți cu fibrilație atrială va face accident vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială poate fi prevenit. Astfel, tratamentul anticoagulant “clasic” (cu antivitamine K) reduce riscul de accident vascular cerebral cu 67% și mortalitatea cu 26%. Chiar dacă accidentul vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială poate fi prevenit, mai puțin de 60% dintre pacienții cu fibrilație atrială care au indicație de tratament anticoagulant îl și iau. În plus, tratamentul anticoagulant cu antivitamine K are limitări majore: necesită monitorizare frecventă (prin INR), necesită ajustarea frecventă a dozelor, are răspuns nepredictibil, prezintă interacțiuni cu numeroase alimente și medicamente. Acest tratament este eficient doar dacă INR este menținut între 2 și 3, iar în România pacienții se situează între aceste valori doar sub jumătate din timp.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.