Criza vaccinurilor anti-HPV: Nu există vaccinuri disponibile, dozele fiind rezervate pentru completarea schemelor de vaccinare deja începute

0

Aproape o treime din cele 40 000 de doze de vaccin anti-HPV achiziționate anul acesta de către Ministerul Sănătății (MS) au fost utilizate până la sfârșitul lunii septembrie (12698 de doze), potrivit unui comunicat de presă al MS. Restul de 27 302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12 860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14 442 de doze).

Totuși, mai multe ONG-uri subliniază că restul de doze sunt, de fapt, rezervate pentru copiii care și-au început deja schema de tratament (aceasta necesită unul sau două rapeluri, în funcție de vârsta copiilor) și solicită Ministerului Sănătății să asigure accesul tinerilor la vaccinarea care protejează împotriva cancerului de col uterin.

Potrivit comunicatului de presă al MS, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a cerut direcției de specialitate din cadrul MS să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat și următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze.

”Ca să îți protejezi copilul de HPV prin vaccinare trebuie să îi administrezi minim două doze de vaccin dacă are sub 14 ani și trei doze de vaccin dacă are peste 14 ani! Deci, sigur, tehnic, mai există 28000 de doze în cabinete, dar medicii le-au rezervat pentru copiii care au primit prima doză și cărora trebuie să le mai administreze și rapelurile pentru că dacă nu o fac – dacă folosesc rapelurile acestor copii că să îi vaccineze pe alții – îi lasă pe primii fără schemă încheiată și deci neprotejati! Așa că Ministerul Sănătății trebuie să știe și le spunem noi asta, părinții care mergem cu copiii de mâna să îi vaccinăm cu prima doză de vaccin HPV că nouă medicii ne spun că nu au vaccinuri ca să ne vaccineze copii și că dozele pe care le au sunt rapelurile altor copii care au început deja schemă”, a spus Ana Măiță, președinte al Asociației ”Mame pentru mame”, unul dintre ONG-urile care au semnat o scrisoare deschisă adresată MS pe această temă.

Anul acesta, MS a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice. România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.