Menstruațiile dureroase sau neregulate ar putea fi un efect advers al vaccinării anti-Covid, potrivit unui articol publicat de BBC News. Dr. Kate Clancy și dr. Katharine Lee, antropologi medicali, au inițiat un studiu pentru a documenta experiența oamenilor în legătură cu acest aspect, având în vedere că subiectul nu este încă studiat și că au fost raportate mai multe reacții de acest gen.
Pe de altă parte, dr. Victoria Male, imunolog pe probleme de reproducere la Imperial College London, a afirmat că ar putea fi o reacție fizică, având în vedere că unele femei aflate în perioada de post-menopauză și persoane aflate sub tratament hormonal au sesizat sângerări după vaccinare.
Specialiștii în reproducere afirmă că, deși legătura acestor simptome cu vaccinul (Moderna, Pfizer) nu a fost încă dovedită, ele reprezintă doar un disconfort pe termen scurt, nimic îngrijorător. Celulele imune joacă un rol în creșterea, menținerea și eliminarea mucoasei uterului; după vaccinare, prin corp circulă multe semnale chimice care au posibilitatea de a afecta celulele imune, ceea ce ar putea cauza eliminarea mucoasei uterului și apariția mai devreme a menstruației. Dr. Male a subliniat că s-a dovedit că nu există un risc crescut de pierdere a sarcinii ca urmare a vaccinării, dar că infecțiile (inclusiv Covid-19) sunt asociate avorturilor spontane și nașterii premature.
Dr. Alexandra Alvergne, de la Universitatea Oxford, a spus că există o legătură plauzibilă între vaccin și schimbări menstruale, având în vedere că momentul ovulației poate fi afectat de inflamație, ceea ce se întâmplă și când avem febră. Există dovezi că vaccinul antigripal și cel împotriva HPV afectează temporar ciclul menstrual, dar că nu sunt efecte pe termen lung și că foarte multe informații demonstrează că nu afectează fertilitatea, a afirmat dr. Male.
Chiar dacă aceste schimbări nu sunt un motiv de îngrijorare, specialiștii consideră că ar trebui realizate mai multe studii asupra modului în care vaccinurile afectează menstruația, astfel încât oamenii să știe la ce să se aștepte. ”De multe ori, sănătatea femeii este ignorată. Imaginați-vă dacă nu ați ști că febra este unul dintre efectele adverse ale vaccinării. Ați crede că se întâmplă ceva rău cu corpul dvs.”, a scris Dr. Jen Gunter, medic ginecolog, pe site-ul său. De asemenea, pentru femeile aflate în perioada de post-menopauză și pentru bărbații transsexuali, sângerarea poate fi un semn de cancer, așadar este important ca oamenii să știe dacă este doar un efect advers inofensiv al vaccinării sau simptomul a ceva mai grav, a explicat Dr. Lee.