Momentan, protejarea împotriva Covid-19 se face cu ajutorul unei injecții, însă, pe viitor, vaccinurile ar putea avea forma unor pastile sau a unor inhalatoare, potrivit unui reportaj BBC.
O echipă de cercetători din Suedia studiază realizarea unui inhalator care să conțină vaccin anti-Covid sub formă de pulbere. Compania care susține această inițiativă, Iconovo colaborează cu un start-up în cercetarea imunologică, ISR, care a dezvoltat un vaccin-pudă împotriva Covid.
Acesta utilizează proteine Covid-19 create în laborator care pot rezista la temperature de până la 40 de grade Celsius – un contrast major față de actualele vaccinuri disponibile, aprobate OMS care sunt toate în formă lichidă și au nevoie de temperature care merg până la -70 de grade Celsius pentru a-și păstra eficiența.
”Diferența este că vaccinurile pe bază de pudră pot fi distribuite extrem de ușor fără circuitul de răcire și pot fi administrate fără intermedierea serviciilor medicale”, a explicat fondatorul ISR, Ola Winquist, profesor de imunologie la Institutul Karolinska. Compania își testează în present vaccinurile pentru varianta beta (Sud-africană) și alfa (Marea-Britanie) și consideră că produsele sale ar fi eficiente în creșterea vaccinării populației din Africa unde nu există producători locali de vaccinuri și accesul limitat la electricitate este o provocare pentru stocarea și administrarea vaccinurilor anti-Covid.
Mai este încă nevoie de studii pentru a indica dacă această nouă forma a vaccinului oferă același nivel de protecție ca celelalte produse aprobate de OMS. Până în present, teste au fost realizate doar pe șoareci, desi ISR și Iconovo au strâns suficiente fonduri pentru a începe studiile pe oameni în următoarele două luni.
Comunitatea medicală este încrezătoare că dacă vaccinurile sub formă de pudră, cum este acesta, se dovedesc a avea success, răspunsul mondial la pandemia de coronavirus ar fi mult mai efficient; în plus, ar face mai ușoară stocarea și administrarea vaccinurilor pentru alte afecțiuni.
O altă companie suedeză, Ziccum, testează o tehnologie pentru a usca la aer vaccinuri lichide existente sau dezvoltate pe viitor într-un mod care să nu le limiteze eficiența.
Pudra de vaccin ar fi amestecată cu o soluție sterile imediat înaintea imunizării și apoi ar fi injectată oamenilor. ”Această tehnologie deschide calea și pentru alte forme de administrare, cum ar fi spray-urile nazale sau pastilele. Este încă nevoie de multă cercetare și dezvoltare pentru asta, dar, în principiu, este posibil”, a afirmat CEO Göran Conradsson.
Compania Janssen care are propriul vaccin administrat într-o singură doză, analizează deja tehnica Ziccum de uscare la aer, parte a strategiei de concentrare asupra explorării de noi tehnologii care să ușureze distribuția, administrarea și complianța vaccinurilor viitoare.
Vaccinurile-pulbere i-ar putea ajuta și pe cei care au fobie de ace, ar oferi o alternativă mai puțin poluantă, prin reducerea consumului de electricitate necesar pentru alimentarea frigiderelor utilizate pentru stocarea actualelor vaccinuri și ar ajuta acoperirea prin vaccinare la nivel global.