Vânzarea în farmacii a testelor rapide pentru Covid-19, reconsiderată de ministrul Sănătății

0

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că va reevalua chestiunea comercializării în farmacii a testelor rapide pe bază de antigen pentru depistarea Covid-19. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a anunțat în noiembrie anul trecut că aceste teste nu pot fi vândute în farmaciile din România, deoarece sunt teste pentru uz profesional, iar ”atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum menționează producătorul în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise”. Totuși, astfel de teste pot fi în prezent cumpărate de pe Internet și ridicate din farmacii, pentru 50-80 de lei, ANMDMR menționând în declarația de anul trecut că această modalitate de comercializare nu poate fi interzisă pentru că nu există prevederi legale în acest sens, dar că recomandă ca ele să fie vândute în mediul online numai cu precizarea că sunt „doar pentru uz profesional”.

„Avem de ieri un nou președinte al Agenției Naționale a Medicamentului (ANMDMR) și am avut deja această discuție. Cred că e bine ca oamenii să aibă acces la teste antigen de calitate și cred că lucrul ăsta poate să se întâmple și în farmacii, dar trebuie să avem discuții cu experții în domeniu”, a spus ministrul Sănătății.

Noul președinte al Agenției Naționale a Medicamentului este dr. Roxana Stroe, care a mai deținut această funcție. Dr. Roxana Stroe este medic primar Farmacologie Clinică. Lucrează în cadrul ANMDMR de la sfârșitul anului 2010, unde a ocupat funcția de coordonator al Direcției Farmacovigilență și Managementul Riscului. Din 2014, este membru titular în Comitetul de evaluare a riscului in materie de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), iar din martie 2019, membru supleant al Consiliului de administrație al EMA.

Vlad Voiculescu a anunțat că vor mai fi schimbări și la CNAS, la nivelul secretarilor de stat, precum și în alte instituții din domeniul sanitar.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.