Vitamina D și Covid-19

0

Mai multe studii din diverse țări sugerează că există o legătură invers proporțională între nivelurile de vitamina D și severitatea simptomelor COVID-19, precum și mortalitatea cauzată de această afecțiune, observându-se un efect al vitaminei D asupra răspunsului imun la infecție, potrivit Medscape Medical News.

În timp ce unii cercetători și medici consideră că populația ar trebui testată pentru a determina dacă oamenii au un nivel adecvat de vitamina D, mai ales personalul medical, majoritatea medicilor consideră că cel mai bun mod în care ne putem asigura că acest nivel adecvat de vitamina D există este, pur și simplu, să fie luate suplimente cu nivelurile recomandate în prezent. Acest aspect este în special important având în vedere faptul că, în perioada carantinei, mai multe persoane decât de obicei au petrecut timp în interior și nu s-au expus la soare.

”Fie că este luată din dietă sau prin suplimente, vitamina D este importantă, mai ales pentru cei aflați în categoriile de risc. Totuși, nu există date care să susțină fără echivoc rolul vitaminei D în prevenirea Covid-19”, a spus dr. Clifford Rosen, cercetător la Maine Medical Center’s Research Institute din Scarborough, SUA care a studiuat vitamina D timp de 25 de ani.

Dr. Rose Anne Kenny, profesor de gerontologie la  Trinity College Dublin, Irlanda, a fost recent co-autoare al unui articol despre raportul invers-proporțional între nivelurile de vitamina D și mortalitatea din cauza Covid-19 în țările europene.

“Nici unul dintre noi nu a spus că efectul vitaminei D este de necontestat, dar există o probabilitate ca vitamina D să reprezinte un factor contributiv în legătură cu care să putem face ceva”, a explicat aceasta.

Dr. Kenny a solicitat guvernuui irlandez să își schimbe în mod oficial recomandările și să încurajeze adulții să ia suplimente de vitamina D în această perioadă.

Dr. Harpreet S. Bajaj, endocrinolog la Spitalul Mount Sinai, Toronto, Canada a afirmat: ”Vitamina D ar putea să aibă unul dintre aceste trei roluri în riscul de infectare cu virusul sau în severitatea infecției: nici un rol, marker sau un factor întâmplător. Dr. Bajaj a susținut, la fel ca și colegii săi, că studiile clinice sunt foarte importante pentru a evalua care este rolul vitaminei D în această infecție.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.