Webinar pentru ONG-urile din sănătate

0

Un program pilot într-o regiune restrânsă este important de realizat în cazul proiectelor ample – aceasta este una dintre  concluziile webinarului din seria Share Experience, dedicată asociațiilor de pacienți și ONG-urilor din domeniul sănătății, cu tema: „Strângerea de fonduri și voluntari”. Următorul pas este îmbunătățirea respectivului proiect prin implementarea propriu-zisă. ”În momentul când ajungi la un model optim, atunci îl scalezi cu succes și în alte zone ale țării, dar și în alte patologii”, a explicat Alina Pătrăhău, CEO și fondatoare Asociația Dăruiește Aripi.

Cunoașterea profundă a nevoilor beneficiarilor este o altă condiție importantă pentru realizarea de programe de calitate, a afirmat Alina Pătrăhău. ”Când am început să fac voluntariat în 2010, ajutam cazuri de copii bolnavi, în special de cancer. Atunci, am fost foarte atentă la nevoile individuale ale fiecarui caz. Sunt absolut sigură că altfel nu aș fi știut să identific hibe sistemice și să apoi să creez proiecte care să schimbe în mod fundamental felul în care copiii sunt îngrijiți în spitale, ” a afirmat fondatoarea ”Dăruiește aripi”.

La fel de importantă este și planificarea, consideră dr. Mihaela Bucurenci, coordonator programe Societatea Româna de Onco – Hematologie Pediatrică. „Dacă resursele sunt fragmentate, atunci și rezultatele vor fi fragmentate, asemenea unui puzzle ale cărui piese nu se pot aduna într-o imagine care să aibă sens. În absența unui plan programat, premeditat, în care proiectele să se așeze, multe dintre eforturile noastre riscă să rămână <picături într-un ocean>. În prezent există la nivel internațional oportunități și resurse fără precedent pentru ONG-uri de a aborda la nivel sistemic teme majore în domeniul sănătății, dar ele nu pot fi fructificate decât prin cooperare si parteneriat între ONG-uri, un deziderat încă prea îndepărtat în țara noastră. Doar prin strategie comună, ONG-urile pot remodela contribuția statului în domeniul sănătății”, a explicat aceasta.

Educarea finanțatorilor pentru a valoriza investirea în servicii, procese clinice, know-how și evaluare profesionistă atât a nevoilor, cât și a rezultatelor este, de asemenea, necesară, consideră dr. Bucurenci, având în vedere că finanțarea sănătății a rămas blocată în paradigma anilor ‘90 cu nevoi dominate aproape exclusiv de lipsa infrastructurii și echipamentelor, deși, în ultimii ani, au existat uneori echipamentele și infrastructura, dar nu și serviciile.

Share Experience este un eveniment al Asociației Române de Cancere Rare, sprijinit de Novartis, Janssen, Pfizer și AstraZeneca.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.