Zilele igienei mâinilor în România: Prevenirea infecțiilor nosocomiale începe cu monitorizarea

0

Stabilirea unei rate reale a infecțiilor care apar într-o unitate medicală, pe baza monitorizării, reprezintă primul pas în prevenirea infecțiilor nosocomiale, a afirmat prof. Didier Pittet, creatorul programului global pentru siguranța pacientului ”Clean care is safer care” al OMS, în cadrul unei conferințe de presă. ”Cu cât știi mai multe despre situația reală și nu există infecții ascunse, cu atât poți face o prevenție mai eficientă”, a adăugat prof. Pittet. Omul de știință elvețian, epidemiolog și expert în prevenirea infecțiilor se află la București pentru conferința organizată cu ocazia Zilei igienei mâinilor (15 martie) la care sunt așteptați 600 de profesioniști din domeniul medical.

 

”În Geneva, în patru ani, am redus infecțiile din spital cu 50% și am economisit 20-24 de milioane de franci elvețieni; pentru fiecare franc investit, beneficiul a fost de peste 50 de franci. În Statele Unite, la fiecare dolar investit în prevenirea infecțiilor, se economisesc 23 de dolari, în Mexic, pentru fiecare peso, randamentul investiției este de 7 peso. De fapt, economisești mai mulți bani printr-un program de prevenție a infecțiilor; ai nevoie de o investiție inițială, dar apoi e vorba de bani economisiți”, a spus prof. Pittet.

 

Informarea publicului larg privind riscul de infecții, dar și crearea mai multor specialiști în prevenirea infecțiilor joacă un rol deosebit de important, a subliniat dr. Neil Wigglesworth, președintele Societății pentru Prevenirea Infecțiilor din Marea Britanie. ”Scopul societății noastre este ca nici o persoană să nu fie afectată de o infecție care poate fi prevenită. Igiena mâinilor este centrală în acest proces. Încurajăm vizitatorii și pacienții să își spele mâinile, iar dacă membrii familiei sunt implicați în îngrijirea pacientului, trebuie să își ia aceleași măsuri de precauție ca și personalul medical. În plus, dacă vizitatorii nu se află într-o stare bună de sănătate, insistăm ca aceștia să nu vină la spital”, a explicat dr. Wigglesworth.

 

Rolul personalului de îngrijire este foarte important, a afirmat și Ramona Marincaș, asistent prevenire a infecțiilor la Spitalul Județean din Satu-Mare care a primit titlul de ”Practician al Anului” timp de doi ani la rând din partea Societății pentru Prevenirea Infecțiilor din Marea Britanie. ”Asistentele medicale, infirmierele petrec cel mai mult timp cu pacientul, îi fac cele mai multe manevre. Sunt măsuri care pot fi luate fără costuri suplimentare, de exemplu faptul că personalul medical nu ar trebui să poarte bijuterii, unghii lungi sau unghii false”, a spus Ramona Marincaș. În cadrul conferinței de presă, s-a vorbit despre conceptul ”celor cinci momente” când este esențial ca personalul medical să se spele pe mâini. Acestea sunt: înainte de a atinge pacientul, înainte de orice gest aseptic, după contactul cu lichide biologice, dar și înainte și după purtarea mânușilor, după ce au fost atinse obiectele pacientului, patul, noptiera și înainte de părăsirea salonului.

 

Dr. Andreea Moldovan, medic epidemiolog în Spitalul Sf. Constantin din Brașov, instituție distinsă cu ”European Hand Hygene Excellence Award ” în 2013, a subliniat importanța informării personalului medical și a vizitatorilor privind regulile de igienă pentru că, în caz contrar, se întrerup verigi importante în cadrul procesului de prevenire a infecțiilor, dar și importanța recunoașterii rolului medicului epidemiolog. ”Este important ca rolul medicilor epidemiologi să fie recunoscut în spital. Avem ordinul care s-a pus în aplicare în urmă cu doi ani, Ordinul 1101 din 2016 în care sunt stipulate atribuțiile tuturor categoriilor medicale. Medicul epidemiolog este foarte important pentru că poate observa la timp dacă ceva nu este în regulă și poate să instituie măsurile necesare atunci când ceva nu funcționează cum trebuie. Doar că sunt spitale mari cu mulți medici, mulți profesori care consideră că au un bagaj mare de cunoștințe și nu dau importanța cuvenită medicului epidemiolog. Este o luptă a unuia împotriva multora care au o voce foarte puternică, iar acest lucru trebuie schimbat. Îl putem schimba printr-o sporire a numărului medicilor epidemiologi, prin acordarea recunoașterii din punctul de vedere al acestei legislații care este bine făcută. Este importantă și curricula de pregătire a medicilor epidemiologi  – aceasta ar trebui axată pe afecțiuni care reprezintă o problemă în prezent, nu pe boli care au fost deja eradicate”, a explicat dr. Moldovan. Reprezentantul Spitalului Sf. Constantin a precizat că o infecție nosocomială poate să coste cam 20-25.000 de euro pentru un episod de aproximativ o săptămână, în timp ce costul soluțiile hidroalcoolice, materialele de unică folosință pentru igienă se ridică la circa 2-3.000 de euro pe lună.

În ultimii ani, în România, infecțiile nosocomiale au fost în creștere. Potrivit statisticilor, se produc, în medie, cam 10.000 de infecții pe an, cele mai multe în spitalele din București, Iași, Cluj și Timișoara.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.