Ziua Mondială a Contracepției: Inovații în domeniu

0

Peste 47.000 de întreruperi de sarcină au fost efectuate în anul 2019 în România, mai mult de jumătate dintre acestea fiind realizate la cerere. Statisticile din 2021 arată că aproape 9% din femeile care au născut au între 15 și 19 ani, iar 0,4% dintre acestea au sub 15 ani, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, atrag atenția specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției (26 septembrie).
În alte state europene, cifra avorturilor este mai mică; totuși, femeile care provin din categoriile sociale defavorizate sunt mult mai expuse sarcinilor nedorite.
Olanda, de exemplu, înregistrează anual în jur de 31.000 de întreruperi de sarcină, iar o treime dintre aceste paciente nu s-au aflat la prima procedură, conform Societății Europene de Contracepție și Sănătatea Reproducerii. Tot în Olanda, a fost demarată o campanie prin care femeile care au efectuat un avort au fost consiliate de către medicii ginecologi cu privire la metodele contraceptive care li se potrivesc. Pacientele, în special cele cu un nivel redus al veniturilor, au avut ocazia să aleagă în mod gratuit și steriletul, un dispozitiv cu efect contraceptiv de până la cinci ani. O treime dintre femeile consiliate au decis să încerce această metodă și au avut de ales între IUB Ballerine și alt sterilet hormonal.
Metodele contraceptive de ultimă generație vin cu o serie de avantaje, cele mai importante fiind eliminarea riscului de poziționare incorectă prin inovarea formei steriletelor ajungând la un dispozitiv sferic ce se adaptează unei cavități tridimensionale cum este uterul, dar și eficiența pe termen lung împotriva unei sarcini nedorite și reducerea cheltuielilor privind opțiunile folosite zilnic, săptămânal sau lunar. Implantul, steriletul hormonal sau steriletul pe bază de cupru (în formă de T sau sferic, așa cum este IUB Ballerine) fac parte din categoria metodelor cu cel mai ridicat grad de eficiență. Odată ce IUB Ballerine este introdus în uter, acesta eliberează continuu cantități mici de cupru pentru controlul sarcinii. De asemenea, dintre toate steriletele de pe piață, acesta are cel mai mic diametru (15 mm), iar datorită dimensiunilor și formei 3D, se adaptează formei tridimensionale a cavității uterine.
„Ballerine vine cu o mulțime de avantaje. Riscul de perforație și de deplasare a steriletului este mult mai mic. În plus, acest sterilet poate fi utilizat atât de femeile care au născut, cât și de cele care nu sunt însărcinate și își doresc acest lucru în viitor. Însă, nu uitați că înainte de a insera orice dispozitiv intrauterin este esențial să recoltați analize ginecologice pentru a exclude infecții ca Ureaplasma, Mychoplasma, Chlamydia, prezența acestora putând duce în timp la infertilitate. Pe lângă faptul că inserția este nedureroasă având cel mai subțire tub de inserție, femeile trebuie să mai știe și că extragerea lui este foarte simplă și lipsită de orice disconfort. Este un produs care vine, într-adevăr, în sprijinul femeilor.”, spune dr. Diana Mihai, medic ginecolog.
Fiecare dintre metodele contraceptive cuprinde atât beneficii, cât și posibile efecte adverse asupra organismului; de aceea, discuția cu medicul ginecolog este esențială pentru a alege opțiunea potrivită, în funcție de starea de sănătate, istoricul medical și stilul de viață al pacientei.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.