Ziua Mondială a Vederii 2020: Nu întrerupeți vzitele și tratamente la oftalmolog

0

Peste un miliard de oameni din întreaga lume nu pot vedea bine, pentru că nu au acces la ochelari și aproximativ trei din patru deficiențe de vedere sunt evitabile, prin controale periodice la medicul oftalmolog și tratament corespunzător, arată datele oficiale ale Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii (IAPB).

Pentru a marca Ziua Mondială a Vederii (8 octombrie) Compania de dispozitive medicale oftalmologice Alcon România a oferit 5.200 de flacoane de lacrimi artificiale clinicilor de oftalmologie; acestea sunt esențiale în îngrijirea sindromului de ochi uscat al pacienților cu afecțiuni oftalmologice, atât înainte cât și după operația de cataractă dar nu numai.

“În această perioadă dificilă, avem nevoie mai mult ca oricând să le transmitem pacienților că este important să își continue vizitele la medicul oftalmolog și tratamentul. Afecțiuni precum miopia, prezbiopia, glaucomul, cataracta sau cele retiniene afectează un număr mare de oameni și, netratate, pot avea efecte ireversibile precum orbirea. Persoanele care au nevoie de îngrijiri oculare trebuie să beneficieze de tratament adecvat și intervenții de calitate”, a subliniat Prof. Dr. Călin Tătaru, Președinte al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că cel puțin 2,2 miliarde de persoane din întreaga lume  au o deficiență a vederii care poate fi tratată sau nu. Dintre acestea, cel puțin 1 miliard de persoane au o deficiență a vederii care ar fi putut fi prevenită sau încă nu a fost abordată. În plus, 2,6 miliarde de oameni au miopie, inclusiv 312 milioane de copii cu vârsta sub 19 ani.

Milioane de oameni trăiesc cu afecțiuni oculare la nivel mondial, cu un risc crescut de pierdere a vederii: 196 de milioane de oameni au degenerescență maculară legată de vârstă, 146 de milioane de persoane au retinopatie diabetic, 76 de milioane de persoane trăiesc cu glaucoma, 2,5 milioane de persoane au Trachoma (trichiază trahomatoasă), 277 de milioane de oameni suferă de miopie accentuată.

De asemenea, există inechități majore în distribuția afecțiunilor care pot duce la deficiențe ale vederii: prevalența în multe regiuni cu venituri mici și medii este estimată a fi de patru ori mai mare decât în regiunile cu venituri mari. Povara acestor afecțiuni tinde să fie mai mare în zonele rurale și pentru populațiile defavorizate.

Cele mai importante cauze ale deficiențelor de vedere și ale pierderii vederii sunt: cataracta (39%), erorile refractive (18%), vârsta înaintată (17%), glaucomul (10%). Datorită creșterii accesului la îngrijire și a inovației medicale, prevalența deficiențelor de vedere și a orbirii a scăzut în ultimii ani. Dacă aceasta era în 1990 estimată la 4,58%, în 2015 prevalența acestor afecțiuni era de 3,37%.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.