Ziua Mondială de Luptă Împotriva Astmului: Spirometrii gratuite

0

Cu ocazia Zilei Mondiale a Luptă Împotriva Astmului (7 mai), Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite pentru pacienții diagnosticați și pentru persoanele la risc, în week-endul 11-12 mai, în curtea Spitalului Colțea, cu intrare dinspre Bdul Ion C. Brătianu. Această inițiativă de screening se desfășoară de peste 11 ani în Capitală.

”Cu un tratament adecvat, astmul este controlabil, în 90% din cazuri, însă presupune evaluări periodice la medical specialist și o bună comunicare pacient-medic. Astmul înseamnă inflamație și aceasta trebuie tratată zilnic, simptomele sunt doar o mică parte, inflamația e ținta principală a tratamentului. În România, tratamentul astmului este unul modern cu excepția pacienților cu astm sever – cam 10% din pacienții diagnosticați – care au nevoie, în funcție de fenotip, de terapii biologice”, a explicat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Astmul necontrolat duce la scăderea calității vieții, creșterea costurilor în sistemul medical și societate, prin absenteismul de la locul de muncă și poate cauza decesul. Totuși, mulți pacienți români cu astm nu își iau tratamentul zilnic, cei mai mulți pentru că uită (49%).       Aproape jumătate dintre pacienţi (47%) renunţă la medicaţie când se simt mai bine, cu toate ca astmul este o boală cronică. Pacienții renunță la tratament și pentru că se tem de efectele adverse (33%), pentru că li se pare inutil (26%), dar și din motive financiare (40%).

”Pe piața din România există medicamente moderne pentru tratarea astmului și sunt compensate în proporție de 70-100%, în funcție de venitul pacientului; sumele sunt accesibile chiar și pentru un pensionar. În cazul astmului sever, tratamentul unui pacient care a suferit o criză gravă și care ajunge la terapie intensivă poate depăși o mie de euro pentru că aceștia sunt pacienți foarte vulnerabili care uneori trebuie ventilați. Mult mai simplu ar fi să nu se ajungă în această situație, să fie tratați corespunzător”, a spus prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, şeful Clinii Pneumologie III, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti. Acesta a adăugat că astmul este o boală heterogenă și că ultimele tendințe înclină spre individualizarea tratamentului. ”La fiecare vizită la medic trebuie reverificată terapia, se accentuează acum personalizarea terapiei, pacientul este încurajat să folosească un caiet de supraveghere a simptomelor”, a explicat prof. Mihălțan.  

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că schimbările climatice și poluarea au impact direct asupra sănătății oamenilor și, mai ales, a sănătății plămânului.

Se estimează că aproximativ un million de români suferă de astm bronșic și este nevoie de campanii de educare pentru a crește aderența la tratament. În fiecare săptămână, 1 din 5 pacienți cu astm sever suferă o criză atât de intensă, încât nu poate solicita ajutor. Costul anual al astmului în Europa este de aproximativ 19,3 miliarde de euro. 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.