Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge: 30 de români așteaptă un donator de celule stem compatibil

0

În fiecare an, în România, la 100.000 locuitori sunt diagnosticați trei pacienți cu cancere de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura soluție terapeutică  o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice, au afirmat specialiștii cu ocazia marcării Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge (28 mai). În prezent, peste 63.000 de români sunt înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice. ”Nu trebuie decât să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să completați un formular cu datele personale de contact  și noi vă expediem acasă un kit de raclaj bucal cu instrucțiuni de folosire – este foarte ușor să vă recoltati singuri probele și durează doar 5 minute. Dumneavoastră ne trimiteți kitul înapoi împreună cu consimțământul și un chestionar medical completate și semnate, noi facem analizele și dacă totul este în regulă, vă anunțăm că ați devenit un potențial donator de celule stem hematopietice. Din acel moment, tot ce trebuie să faceți este să așteptați să fiți contactat. Este foarte posibil să nu vă contactăm niciodată, dar dacă ați putea fi șansa la viață pentru cineva?” a explicat dr. Aurora Dragomirișteanu, Director General, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În România sunt 30 de pacienți care așteaptă un donator potrivit.

”Șansa unui pacient de a găsi un donator compatibil este mai mare în rândul persoanelor din țara de origine, de aceea este mare nevoie ca tot mai mulți români să se înscrie în Registru”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Până în prezent, 222 de români au beneficiat de transplant de celule stem și doar pentru nouă dintre aceștia, donatorul a fost din România. Ceilalți și-au găsit perechea potrivită în Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Belgia, Austria sau India.

”Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură standardizată de tratament, care se adresează bolilor hematologice grave, congenitale sau dobâdite, și care se efectuează de rutină și în România. De cele mai multe ori, este singura opțiune curativă pentru acești pacienți, este o procedură complexă, dar care poate salva vieți. În funcție de tipul și prognosticul bolii, de vârsta și comorbiditățile pacientului, rata de reușită poate fi foarte diferită. Încercăm împreună cu pacienții noștri să ajungem la un rezultat reușit pe termen lung, însă lupta este grea și de durată”, a menționat conf. dr. Alina Tănase, medic hematolog, președinte, Societatea Română de Transplant Medular.

Registrul donatorilor români este conectat cu registrele altor 52 de țări, care împreună numără în prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice. Registrul din România este un registru mic comparativ cu cele din alte țări (Anthony Nolan din Marea Britanie – 744.103 donatori de CSH, REDMO din Spania – 449.977 donatori de CSH, Greffe de Moelle din Franța – 333.104 donatori de CSH, Registrul din Italia – 469.399 donatori de CSH, Registrul din Cehia – 83.466 donatori de CSH, Registrul din Cipru – 171.226 donatori de CSH, Portugalia – 398.887 donatori de CSH, NMDP din SUA  – 8.884.350 de donatori de CSH, ZKRD din Germania – 8.601.460 donatori de CSH). În fiecare an, peste 80.000 de oameni din toată lumea caută un donator compatibil de celule stem în afara familiei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.