“Ziua mondială a rinichiului” – Boala renală și obezitatea

0

Tema din acest an a campaniei “World Kidney Day” (9 martie) este “Boala renală și obezitatea” și promovează educația despre consecințele negative ale obezității și asociarea acesteia cu afecțiuni renale, pledând pentru un stil de viață sănătos. Asociația Transplantatilor din România (ATR) este partener al campaniei, prin evenimentul “Cu mic cu mare, la plimbare”.

Datele statistice arată că obezitatea se prezintă ca o epidemie la nivel mondial. În 2014, peste 600 milioane de persoane erau afectate de obezitate, iar pentru următorii 10 ani se preconizează o creștere cu 40% a acestei cifre. Obezitatea și excesul ponderal reprezintă al cincilea cel mai mare risc de deces la nivel global din cauza faptului că obezitatea este un factor de risc pentru boli ca: diabetul, hipertensiunea și bolile inimii.

Obezitatea generează Boala Cronică Renală (BCR) pe diverse căi. Pe de o parte, contribuie indirect prin inducerea sau agravarea diabetului și hipertensiunii, aceste boli fiind recunoscute ca factori de risc pentru boala renală. Pe de altă parte, obezitatea poate genera afectări directe ale rinichiului prin plasarea unei sarcini nejustificat de mare asupra rinichilor, pe parcursul multor ani (un corp mai greu solicită o funcționare mai intensă a rinichilor) și, de asemenea, generează schimbări nocive de metabolism, cum ar fi inflamația și oxidarea. “Pierderea în greutate are rezultate importante în controlul diabetului și al hipertensiunii, iar rezultatul se materializează și în scăderea riscului de BCR. Pornind de la acest considerent și de la faptul că cea mai la îndemână modalitate de tratare a obezității este mișcarea, membrii Asociației Transplantatilor din România (ATR) și-au invitat prietenii la o plimbare pentru a sărbători împreună, în acest mod, Ziua mondială a rinichiului”, a spus Gheorghe Tache, președinte al ATR.
Se estimează că în țările industrializate, BCR se asociază cu obezitatea și supraponderalitatea în procent de 13,8% la bărbați și 24,9% la femei. Pe lângă asocierea cu BCR, obezitatea este cunoscută ca factor de risc pentru calculii renali și pentru diferite tipuri de cancere, cum ar fi cancerul renal și altele. Pentru persoanele afectate de obezitate, riscul de a face BCR este cu 83% mai mare decât la indivizii cu greutate normală.
“Ziua mondială a rinichiului” este o campanie de nivel mondial lansată din inițiativa comună a Internațional Society of Nephrology (ISN) și a Internațional Federation of Kidney Foundations (IFKF).

About Author

Raluca Bajenaru and Delia Budurca

Comments are closed.