Zona de vest a țării are cea mai mare incidență a cancerului pulmonar

0

În ultimii ani, zona de Vest a țării a prezentat cea mai mare incidență a cancerului pulmonar (51 de cazuri la suta de mii de locuitori) și cele mai multe decese prin cancer pulmonar (peste 52 de decese la suta de mii de locuitori), potrivit unui comunicat de presă al Federeației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) care citează date ale Institutului Național de Sănătate Publică. Județul cu cea cea mai mare rată a incidenței cancerului pulmonar a fost Hunedoara (70,4 ‰ locuitori în 2019). În județul Timiș, în perioada 2014-2019, cancerul pulmonar a avut cea mai ridicată pondere în ceea ce privește cazurile de cancer diagnosticate (49‰ locuitori în 2019), dublă în comparație cu cea a cancerului colorectal. Cele două județe s-au confruntat și cu rate mari de deces prin cancer pulmonar.

În acest context, FABC a propus autorităților locale, organizațiilor județene membre ale  Societății Naționale de Medicina Familiei și unităților sanitare din zonă, un protocol de colaborare, punând accent pe proiecte de navigare a pacientului, de la suspiciunea de cancer pulmonar la diagnosticare și inițierea tratamentului, precum și pe dezvoltarea unur planuri de acțiune locală pentru creșterea nivelului de cunoștințe privind simptomele cancerului pulmonar și recunoșterea factorilor de risc.

„Introducerea pachetului de trei consultații de prevenție gratuite – evaluarea factorilor de risc ai pacientului, intervenția asupra factorilor de risc şi monitorizarea – pentru persoanele de peste 40 de ani poate reprezenta una dintre soluțiile depistării precoce a cancerului pulmonar. E un moment oportun să discutăm și practica evaluării riscului individual al pacientului de a dezvolta acest tip de cancer, despre introducerea screeningului pentru persoanele cu risc crescut, mai ales că există și surse de finanțare pentru astfel de programe. De asemenea, autoritățile locale ar trebui să prioritizeze problema cancerului pulmonar și să dezvolte planuri de acțiune locală, implicând resurse precum asistenții medicali comunitari,  colaborând cu medicii de familie și asociațiile de pacienți. Ne dorim să inițiem în acest sens un  protocol de colaborare pentru a contribui la detectarea precoce a cancerului pulmonar, pentru a crește șansele de supraviețuire și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer”, a explicat Cezar Irimia, Președinte FABC, în cadrul evenimentului “Cancerul pulmonar – prioritate pentru zona de vest a României’, organizat de FABC. Dezbaterea a avut ca obiectiv identificarea soluțiilor pentru inițierea unui parteneriat pentru creșterea ratei de supraviețuire în cancerul  pulmonar.

În ceea ce privește rata numărului de cazuri noi de cancer, tot județul Hunedoara s-a situat pe primul loc atât în 2019 (503‰ locuitori), cât și în 2020 (545‰ locuitori), numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate crescând cu peste 9% anul trecut. Din cei 2118 pacienți oncologici, doar 5% au fost tratați cu imunoterapie, așa cum relevă datele raportului anual publicat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.