10.000 de români mor anual de cancer pulmonar

0

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer din lume, având cea mai mare incidenţă în cazul bărbaţilor şi  a doua incidenţă în cazul femeilor, iar particularitatea sa, de a fi de multe ori asimptomatic sau cu simptome care indică alte afecţiuni, îl face să fie depistat în stadii avansate. Rezultatul este faptul că în cazul cancerului pulmonar mortalitatea este destul de apropiată de incidenţă.

“În proporţie de 90% cancerul pulmonar se datorează fumatului, iar în proporţie de 10% are alte cauze, precum iradierea sau poluarea din mediu”, a explicat dr. Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie medicală, Institutul Oncologic Bucureşti, în cadrul unui eveniment care a marcat campania “Respiră adânc şi gândeşte-te bine!”, derulată de Liga Română de Cancer cu sprijinul Euromedic şi Roche.

În România în 2008 au fost înregistrate 10.384 de cazuri de cancer pulmonar, ceea ce corespunde unei incidenţe de 30 la 100.000 de locuitori, iar numărul deceselor a fost de 9427.

Campania “Respiră adânc şi gândeşte-te bine!”, organizată în luna noiembrie, care, la nivel internaţional este declarată Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, a presupus în acest an acordarea de către compania Euromedic a 600 de radiografii gratuite în centrele din Arad, Bucureşti, Constanţa şi Petroşani. Vaucerele pentru radiografiile gratuite au fost epuizate în primele zece zile ale lunii, iar organizatorii au decis ca până la sfârşitul lunii cei interesaţi să îşi facă o radiografie pulmonară să plătească numai 30 de lei, comparativ cu preţul obişnuit de 75 de lei.

“Deşi nu mai sunt disponibile radiografii gratuite, Euromedic România oferă persoanelor care doresc să facă o astfel de investigaţie o reducere de 60%, reducerea fiind valabilă până la sfârşitul lunii noiembrie”, a spus dr. Anca Petca, preşedinte Euromedic România.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.