10,6 milioane de lei, alocate de MS pentru tratamente în străinătate

0

Comisia din Ministerul Sănătăţii a aprobat alocarea a peste 10 milioane de lei pentru finanțarea tratamentelor în străinătate.

״În prezent, nu există dosare în aşteptare.  Când am venit la minister doar o mică parte dintre dosare erau aprobate. Vom acorda o atenţie deosebită acestor pacienţi care nu pot fi trataţi în România״, a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, adăugând că la rectificarea bugetară au fost aprobate fonduri de circa șase milioane de lei și că sumele necesare vor fi alocate în continuare și pentru ultimul trimestru al anului, astfel încât să nu mai existe sincope în finanțare.

Pacienţii cu afecţiuni grave pot deconta, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, costul operaţiilor sau tratamentului, la recomandarea comisiilor de specialitate teritoriale.

Procedura se adresează doar tratamentelor care nu pot fi efectuate în ţară, şi nu pot fi decontate în baza formularelor europene dedicate serviciilor medicale încluse în pachetul de servicii de bază.

Costurile necesare pentru aceste operaţii sunt extrem de ridicate şi nu sunt incluse în pachetul de bază al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

De exemplu, costul pentru efectuarea unui transplant pulmonar este de 120.000 de euro, costul pentru  o terapie radioizotopică se ridică la 12.000 de euro, iar chimioterapia intraperitoneală, care nu se poate face în România, cu intervenţie chirurgicală pentru cancer de colon, se ridică la 27.000. Aceste costuri sunt finanţate integral din bugetul Ministerului Sănătăţii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.