Ziua Internațională a Somnului

0

„Cine doarme bine îmbătrânește sănătos” este sloganul Zilei Somnului 2013, eveniment marcat în întreaga lume de peste cinci ani care își propune de data aceasta să atragă atenția asupra tulburărilor de somn înregistrate cu precădere la adulții în vârstă.

Statisticile estimează că, în România, între 1-3% din copii şi adolescenţi pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului, iar 4-6% din adulţi pot avea sindrom de apnee în somn de tip obstructiv în timpul somnului (între 900.000 -1.100.000 adulți), potrivit unui comunicat al Societății Române de Pneumologie, secțiunea Somnologie. Toate aceste tulburări pot fi depistate și tratate în cele peste 80 de laboratoare sau puncte de înregistrare somnografică din ţară în care astăzi s-au derulat activități de informare a publicului.

Somnologia este o competenţă, o supraspecializare care, tradiţional, a fost omologată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Motivele recunoașterii acestei supraspecializări țin de patologia importantă pe care o acoperă, de faptul că salvează vieți, de contribuția pe care o are la reluarea vieții profesionale și sociale a pacienților care, suferind de tulburări în somn, pot deveni o problemă serioasă pentru comunitate și pentru propria familie.”, a declarat Prof. dr. Florin Mihălțan, Președintele interimar al Societății Române de Pneumologie.

 

Mai puțin de o treime dintre cei afectați de bolile somnului merg la medic

Somnul bun are o importanță vitală pentru starea generală de sănătate. Multe din problemele legate de somn pot fi prevenite sau tratate, însă, pe plan mondial, mai puțin de o treime din cei care suferă de astfel de probleme caută ajutor specializat.

„În România progresele mici, dar constante, ne permit să fim optimişti pentru viitor şi să nu dezarmăm în demersurile pe care le facem pentru acreditarea laboratoarelor şi asigurarea compensărilor la Casa Naţională de Asigurări. Având în vedere interesul în creștere al medicilor pneumologi, cardiologi, ORL, față de această supraspecializare, precum și activitățile de informare și instruire ale Societății Române de Pneumologie impreună cu firmele care distribuie aparatură specializată, estimăm o creștere continuă și constantă a rețelei de laboratoare de somnologie, de 10-15% în fiecare an.”, a adăugat Prof. dr. Florin Mihălțan.

 

Complicații în cazul nedepistării la timp a bolilor somnului

Afecţiunile tratabile şi diagnosticabile în laboratoarele de somnologie sunt în principal cele  legate de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv sau central, sindromul de obezitate-hipoventilaţie, boala picioarelor neastâmpărate, narcolepsia sau catalepsia etc. Tratamentul principal, metoda de aur terapeutică, este o „atelă pneumatică”, un aparat care se cheamă CPAP, care ţine deschisă calea respiratorie şi nu mai permite producerea pauzelor în respiraţie. Din nefericire acest tip de terapie, extrem de eficace, nu este compensată de casa de asigurări şi acest lucru determină renunțarea la tratament din motive financiare în cazul a  57% din pacienţi.

Un sindrom de apnee în somn de tip obstructiv nedepistat la timp poate duce la accidente prin adormire la volan, accidente la locul de muncă, riscuri pentru şoferi profesionişti, controlori de trafic, mecanici de locomotive etc.

Absenţa depistării precoce a bolii şi a terapiei atrage în timp complicaţii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială rezistentă la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale), respiratorii (insuficienţe respiratorii, complicarea unui astm bronşic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulburări erectile, impotenţă, sindrom metabolic etc.

 

 

Ziua Internațională a Somnului este organizată de Asociația Internațională de Medicină prin Somn (World Association of Sleep Medicine – WASM), a cărei misiune este de a promova somnul sănătos în întreaga lume. Prima Zi Internațională a Somnului a fost organizată  în anul 2008, devenind ulterior un eveniment anual care are loc în ziua de vineri care precede echinocțiul de primăvară.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.