178.400 de români au cancer

0

Numărul total de cazuri de cancer în România a fost de 178.800 de cazuri în 2012, în timp ce numărul de noi cazuri se ridică la 78.800 de cazuri, arată studiul GLOBOCAN 2012, citat de preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, cu ocazia unui eveniment care a marcat Ziua Mondială a Cancerului. Numărul de cazuri noi a crescut cu 4000 faţă de raportul anterior al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, realizat în 2008.

Principalele probleme cu care se confruntă bolnavii de cancer este accesibilitatea redusă la tratamentele noi, în condiţiile în care lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată de aproape şase ani, lipsa decontării testelor genetice care ar urma să stabilească dacă tratamentul este eficient în cazul tumorii respective, infrastructura pentru radioterapie total insuficientă şi învechită. “Dacă actualizam lista cu 10 – 12 molecule noi pe an nu ajungeam în situaţia să avem 130 de molecule pe listă şi să ne întrebăm cum o putem susţine”, a spus Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Preşedintele CNAS a menţionat şi că “nu putem numai să introducem noi molecule pe listă, ci vor fi şi unele care vor ieşi de pe listă”.

Cristian Buşoi a promis că de la 1 august, odată cu rectificarea bugetară, vor fi decontate protezele de sân pentru pacientele care au suferit operaţia de mastectomie şi vor fi decontate şi operaţiile de reconstrucţie a sânului. De asemenea, potrivit Cristinei Vladu, consilier la Ministerul Sănătăţii, se află în negociere un program cu Banca Mondială privind achiziţionarea de aparate de radioterapie, deoarece, la acest moment, este acoperit “doar 48% din necesarul de servicii de radioterapie”.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.