20 octombrie, Ziua Mondială a Osteoporozei

0

În România, 1,3 milioane de femei (una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani) se confruntă cu probleme legate de osteoporoză, problemele fiind agravate de slaba aderenţă la tratament. Pentru a creşte gradul de informare cu privire la această boală, Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei în România (ASPOR) desfăşoară, cu sprijinul Amgen şi GlaxoSmithKline (GSK), acţiuni de promovare a exerciţiului fizic, de prevenire a căderilor şi de informare a potenţialilor pacienţii.

De Ziua Mondială a Osteoporozei, Fundaţia Internaţională de Osteoporoză (International Osteoporosis Foundation, IOF) a lansat campania numită “Iubeşte-ţi oasele”, ce se concentrează pe prevenţia bolii şi pe acţiuni de informare.

Ca parte a acestei campanii, în România vor avea loc două evenimente, în Târgu Mureş şi Oradea, în cadrul cărora Asociaţia ASPOR va promova exerciţiul fizic, dieta sănătoasă şi necesitatea aportului de vitamina D.

Cele trei mesaje-cheie ale campaniei “Love your bones” sunt:

–          Îmbrăţişează un stil de viaţă activ!

–          Îmbrăţişează o alimentaţie bogată în calciu şi proteine!

–          Îmbrăţişează Vitamina D!

“Recomandăm persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani să se adreseze medicului la apariţia durerilor la coloana vertebrală, la şold sau antebraţ, să stea mai mult la soare, să meargă zilnic pe jos, iar fumătorilor să reducă pe cât posibil ţigările. Un aspect la fel de important ţine de aderenţa la tratament, acesta fiind un factor esenţial pentru controlul bolii şi pentru reducerea semnificativă a pericolului fracturilor, precum şi a unor costuri importante pentru sistemele de sănătate”, a declarat Conf. Dr. Cătălina Poiană – Medic primar endocrinolog, Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon Bucureşti.

Costurile medicale directe ale osteoporozei în Europa au fost estimate la mai mult de 31 de miliarde de euro anual şi sunt aşteptate să crească până la 76,7 miliarde de euro în 2050, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.