2012 – Anul European al îmbatrânirii sanatoase si active. Europenii, dispusi sa ramâna activi si dupa pensionare, arata un studiu UE

0

Numarul de europeni activi pe piata fortei de munca, având vârste între 55 si 64 de ani, a crescut cu 10% în ultima decada, potrivit unui studiu european lansat astazi, cu ocazia declararii anului 2012 Anul European al îmbatrânirii sanatoase si active, potrivit euractiv.com.
Comisia Europeana evidentiaza provocarea reprezentata de îmbatrânirea demografica, în special din cauza presiunii asupra locurilor de munca, pensiilor si bugetelor de sanatate, având în vedere ca, în Europa, proportia persoanelor de peste 55 de ani va creste de la 30 la 40% pâna în 2060.
Potrivit studiului, majoritatea europenilor (71%) sunt constienti de aceste probleme, dar mai putin de jumatate le considera un motiv de îngrijorare.
Afectate de problemele financiare, guvernele iau în considerare cresterea vârstei de pensionare, idee cu care doar unu din trei europeni este de acord, acestia ignorând faptul ca pâna în 2030 implementarea ei ar putea deveni o necesitate si ca face parte deja din prioritatile politice ale multor tari.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a semnat o lege prin care vârsta minima de pensionare va fi crescuta gradual cu doi ani, urmând sa ajunga la 62 de ani. Oponentul sau socialist a promis ca va aduce din nou vârsta de pensionare la 60 de ani pentru anumite categorii de muncitori, iar aceasta batalie politica are loc, în prezent, în multe state europene.
Totusi, studiul citat arata ca europenii sustin ideea de a permite oamenilor sa continue sa munceasca si dupa ce au atins vârsta oficiala de pensionare. De asemenea, a scos la iveala perceptii diferite asupra tineretii si vârstei în Uniunea Europeana. Maltezii si suedezii peste 37 de ani nu mai sunt considerati tineri, de exemplu, în timp ce grecii si cipriotii de 49 de ani sunt considerati înca în floarea vârstei.
În medie, europenii considera ca tineretea se termina dupa cea de-a 42-a aniversare si ca batrânetea se instaleaza dupa 64 de ani, însa femeile prefera sa nu se considere batrâne pâna nu depasesc 65 de ani, comparativ cu barbatii care spun ca sunt batrâni de la 62 de ani.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.